onsdag 3 augusti 2011

Människor är inte kloka ibland...

I likhet med de flesta andra så upprörs jag av att höra hur en SJ-konduktör skickar en liten ensam flicka av tåget för att hon inte kan visa biljett. Vi har våra regler och vi följer dem så kan ingen klaga sen kanske vederbörande tänkte. Eller fasansfullt kan det handla om andra saker? Det lär vi få veta.

Personen i fråga bör dock inte ha ett jobb som är i närheten av att ha med människor att göra. Det finns såna. För det allra mesta går det att förklara misstag man gör, men detta. Nej. Det kan inte finnas ett enda skäl att göra så mot en unge. Oavsett.

Minns tydligt en kall vinterkväll då två flickor i typ 11-årsåldern hoppade på bussen för att åka hem. Den ena hade tappat sin biljett. Busschauffören tänkte då inte låta dem åka med. Jag plockade frma plånboken och betalade för henne så att de kunde komma vidare. Man kan inte vara en sån idiot att man inte hjälper till att se till att barn inte kastas ut i otrygghet.

Hur den här personen på SJ tänkte på tåget det kan vi undra. Man kan bara inte som normalt fungerande person slänga av en unge från tåget på grund av att det saknas biljett. Vilket det i och för sig inte gjorde när det sen kom till kritan. Det är helt ofattbart. Hur kan man ha så dåligt omdöme? Det kan inte finnas några rimliga skäl till att agera på det här sättet.

Måste den lilla flickan komma till rätta snabbt nu. Det är det viktiga. Att hon inte råkat illa ut under natten.


AB Expressen

5 kommentarer:

Johan sa...

"Flickan, som är av afrikanskt ursprung, talar mycket lite svenska. När hon inte hade sin biljett körde konduktören henne av tåget. Storasystern, som ska ha haft hennes biljett, var då inne på toaletten."/Expressen

Mary.. du är ju en eftertänksam person, så kan du vara snäll och svara på detta.

Alltför många personer av ff.a. utomeuropeiskt ursprung har i Sverige satt i system att åka gratis. Lägg märker till journalistens formulering: Storasyster "ska ha haft" hennes biljett. Journalisten är förmodligen tveksam till, om någon av dem hade någon biljett.

Hur vill du lösa det här problemet. Ska alla under 18 år få åka gratis (om de vill)? Alla under 15 år? Hur vill du isf finansiera en sådan policy? En skattehöjning? Eller.. vill du styra över medel från t.ex. biståndsbudgeten - det vore ju ett slags bistånd.

Jag försvarar inte, att flickan avvisades från tåget - men det är den lätta biten att ta ställning till. Hur ser du på den principiella frågeställningen?

Hur ska kollektivtrafikens personal förhålla sig till personer, som "talar mycket lite svenska" och ställer sig oförstående till, varför de skulle behöva betala för en biljett?

Biljettkontrollörer låter inte sällan det hela passera - när gratispassageraren inte talar svenska - eftersom man drar sig för en (språkförbistrad) konflikt jämte den försening som en avvisning kan medföra.

Därmed skickas en signal till hugade (icke-svensktalande) gratispassgerare att det funkar att resa utan biljett och ställa sig oförstående --> fler hugade gratispassagerare. Där är vi idag...

Synpunkter?

PS Lämna gärna synpunkter även på detta:

"Barnguider behövs på de långa tvärgående tågsträckorna för ensamresande barn. Med egen erfarenhet vet jag rädslan att skicka barnen själva på tåget, om något skulle hända, oväntade händelser med stopp eller byten.

Det säger Penilla Gunther, riksdagsledamot för Kristdemokraterna"/Aftonbladet

Det är imho egendomligt, att ett parti, som påstår sig värna om familjen, har riksdagsledamöter som anser, att skattebetalarna måste betala för "barnguider" på tågen, så att föräldrarna kan hysta iväg en unge att resa på egen hand.

Mary X Jensen sa...

Det måste finnas andra sätt än att slänga av folk. Kalla dit den som kan utreda hur saken ligger till exempelvis.

Jag reagerade på att "slänga av barn" - oavsett vilket ursprung de har. Det hör inte hit.

Sen är det möjligt att det finns fler frågor att ställa här. Det är upp till SJ Att göra det.

Tågvärdar fanns väl förr så varför inte nu? Jag kan för lite om SJ för att ha allt klart för mig.

Anonym sa...

@ Johan
"satt i system att åka gratis".
De enda jag känner till som gjort det är Planka Nu, och där skulle nog alla jag känner till räknas som svenskar även av Jimmie Åkesson och hans gäng. Men därav drar jag inte slutsatsen att det bara är svenskar som tjuvåker.
Här i Hjulsta är det av demografiska skäl betydligt större andel invandrare och framförallt personer födda i Sverige med invandrade föräldrar eller far/morföräldrar som tjuvåker än från en station som Islandstorget.
Se till att personer som sysslar med biljettkontroll får utbildning och status som ordningsvakt, vilket ger mycket större befogenheter. Överlämna sedan alla tjuvåkare till polisen. Det är polisen som ska syssla med olagligheter. Polisen utfärdar sedan föreläggande om ordningsbot + kontrollavgift. För omyndiga går det till vårdnadshavaren.
Tågföretagen ser sig som transportörer av "gods", i vid mening, från A till B, inte som serviceföretag. Resenärer är till för företaget, inte tvärt om, och ska vara glada att de får åka med, och om de kommer fram. Tågvärdarna är bortrationaliserade, kostar extra. Istället är det en stressad biljettkontrollant som ska hinna med att kontrollera alldeles för många biljetter.
Om varje kontrollant hade ett begränsat ansvarsområde, t ex två vagnar i ett fullsatt tåg, skulle han/hon kunna göra ett mycket bättre jobb, ge bättre SERVICE. Även ta ansvar för extra service till personer som behöver det, ex se till att ett barn kommer av på rätt station.
Åker numera fjärrbuss i st f SJ. För några dagar sedan såg jag ett äldre, förståndshandikappat, barn åka med bussen. Chauffören fick noggranna instruktioner om var barnet skulle stiga av och var i väskan det fanns ett telefonnummer att ringa om den som skulle möta inte var på plats. Inga problem alls. SERVICE var namnet. Tågföretagen måste börja se sig som SERVICEföretag.
el Persson

Scary Devil Monastery sa...

Mary, vi kan nog lugnt räkna med att konduktören resonerade att "Det är henne eller mig" om han lät för många stanna utan biljett.

De bolag som driver tågresor är i dag nästan lika desperata som upphovsrättsindustrin - de utkonkurreras på samtliga plan av flyget och/eller fjärrbussarna. Varför sitta fem timmar på ett tåg om man för halva priset får sitta nästan lika bekvämt i en buss eller för samma pris kan ta flyget och bespara sig fyra timmar värt av restid?

Det här är egentligen ett utspel av samma fenomen som gjorde att SJ ville framtvinga personliga biljetter - folk bokade tre veckor i förväg till vrakpris och sålde sedan biljetten till ett pris som understeg hälften av vad SJ hade tagit för resan med en bokning två dagar innan. Och skördade därmed fortfarande en marginal på över 100%. Att "boten" är gravt kränkande då ingen bör behöva identifiera sig vid resa annat än inför polisman som har god grund till misstanke vägde då lätt.

Sak samma är det hos bolaget säkerligen försvarbart att en eller två barn kastas av tåget bara det innebär att fler slutar planka.

En vanlig konduktör kommer då i sann svensk anda att ducka sig under paragrafrytteri på samma sätt som handläggarna på försäkringskassan när de utförsäkrade svårt sjuka.

Johan sa...

Tack för svar, Mary

Jag förstår, att du reagerar på ordvalet: Slänga av barn. Det hedrar dig. Sådana, naturliga, mänskliga reaktioner utnyttjas tyvärr av media för att hårdvinkla sin rapportering - samtidigt som media avstår från att närmare problematisera - eller ens undersöka - det inträffade.

Expressens motto är ju numera: "Berättande som berör" - sant eller osant spelar mindre roll... bara det "beör"...

Personligen så misstänker jag, att hela berättelsen är en riktigt smaskigt fet ANKA, som media aka dramafabriken har skapat.

Några frågor...

"Lillasyster" avvisades från tåget i Kumla. Varför väntar "storasyster" tills tåget närmar sig Göteborg, innan hon börjar fråga den nya tågpersonalen efter vart "lillasyster" har tagit vägen?

Förlorar "lillasyster" i Kumla - saknar henne först när tåget närmar sig Göteborg...?? Underligt är bara förnamnet...

(Och varför hade lillasyster f.ö. biljett...? Minderåriga under 16 år åker tydligen gratis i sällskap med en vuxen.)

Mats Nylén, pressinformatör vid Örebropolisen, säger till TT: "Konduktören har uppfattat henne som kanske 16–18 år".

Han tillägger, att hennes födelseuppgifter inte nödvändigtvis måste stämma (!) då hon kommit som flykting (från Kongo).

Mats Nylén framför vidare, att fallet fått "orimliga proportioner". Och förtydligar:

"Jag tycker att medierna drar iväg, när man så kategoriskt säger att SJ-personalen gjort fel. När jag pratade med våra poliser på plats gjorde de bedömningen att flickan såg äldre ut än elva år. Det tycker jag ställer SJ-personalens åsikt i ett annat ljus."/NA

Sniff, sniff.. jag känner tydligt lukten av ANKA..

-----

Skänk en tanke till den stackars kvinnliga konduktören, som utsatts för denna mediala lynchning och stängts av från sitt arbete.

Och SJ-anställda har fått en kraftfull signal: Låt icke etniska svenskar åka utan biljett - annars riskerar du att lynchas av media och bloggar.

Alterntivet - att alltid kalla på polisen vid möte med någon icke etnisk svensk gratisåkare kommer att leda till (alltför) stora förseningar...

Enklare för SJ att låta andra passagerare betala via höjda biljettpriser. Häpp!