söndag 25 september 2011

Behovet att skuldbelägga - fallet i Sigtuna...

Att en mor dödar sina barn är en tanke som knappt kan tänkas. Ändå så har det hänt. Det är så oerhört sorgligt - för alla. I Sigtuna blev hela kommunen inblandad. Inte minst med medias hjälp drar alla vinklar i gång. Syndabockar pekas ut. Skolan skulle gjort si, socialkontoret skulle gjort så. Den och den har högsta ansvaret. Det är möjligt att vi som människor inte får ro innan vi vet vems fel det hela är. Det söks alltid syndabockar.

I händelser som denna så finns nog frågan hos alla - kunde jag gjort mer? Svaret är förmodligen nej. Det gäller att veta exakt och om ingen vet att något är på gång hur ska vi då kunna agera. Att en familj drar sig undan ett par veckor kan bero på lite av varje, eller hur? Ingen har rätt att blanda sig i ett vardagsliv.

I det här fallet tycks något ha hänt som ingen utomstående kan ta på sig ansvaret för.  Det är viktigt att förstå att skulden inte är det viktigaste här. Det är att försöka förstå som är väsentligt. Man kan inget annat att göra än sörja med pappan och syskon.

Eskilstunas kommundirektör Pär Eriksson har skrivit balanserat om den här saken i en bloggpost som bör läsas.


AB

Inga kommentarer: