måndag 26 september 2011

Idag tar jag en morgonrocksdag...

Mitt barnbarn är en cool kille. Han tar en morgonrocksdag när han är här på besök. Förvisso har föräldrarna talat om att han måste/bör vara ute i alla fall minst en timme per dag osv osv. Att ungen väljer morgonrocken ser jag som ett friskhetstecken. För all del han är en egesinnig person som allt gör det hemma också.

Dock funderar jag lite på hur det var när mina egna var små. Då åkte de ut helt enkelt - på med vantar och mössor och ut i snön även när det var kallt. Det fanns inget utrymme för diskussioner där. Men å andra sidan var inte almanackorna så utbredda på den tiden. Det gick bra ändå.

När små barn behöver ha egna almanackor och måste tacka nej till spontana aktiviteter har Time Manager fått för stort grepp om oss. Det är synd att det blivit så, att alla människor både barn och vuxna är så fyllda av att hinna med så mycket som möjligt. Det är viktigt att vara med sig själv också.

Som den unge mannen i morgonrocken sa när han var 5 år ungefär. "Alla tjatar så mycket om att ha kul, det är inte särskilt mycket som är så kul egentligen". Tro nu inte att det är någon fara med honom, han är bara en oerhört krass person. Klok helt enkelt. Han har rätt - jakten på att fara runt och ha kul hela tiden är överdriven. Även en dag i morgonrock med en bok i handen eller framför datorn med Minecraft, Skype och en massa kompisar online kan vara nog så bra som att fara runt mellan olika aktiviteter. Visst måste de få prova på och det gör de också. För det mesta, men det gäller att som förälder vara vaksam så att den egna stressen inte går över på barnen. Att vårda sin själ är också en effektiv verksamhet. Även för barn.

Ta det lugnt ta en Toy som det hette förr.

Sluta stressa ihjäl ditt barn skriver Mattias Handley.

Intressant artikel om barnstress i SVD.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: