tisdag 27 september 2011

Petzällaffären visar på systemfel...

Unge herr Petzäll har tydligen tidigare tagit kontakt med bland annat moderaterna och försökt sälja in sig där som ett möjligt extramandat. Va fasen är det frågan om undrar man. Antingen så är man förtroendevald av sin egen väljargrupp eller inte. Man går bara inte över till annat parti hur som helst. Inte för att det alltid är lätt i politiken och jag har själv fått frågan om jag inte ska komma över till andra partier när det har varit jobbigt. Men det skulle aldrig falla mig in. Blev det för besvärligt skulle jag hoppa av alla uppdrag och möjligen starta om nästa valperiod. Det handlar om att vara hederlig mot de väljare som har givit mandatet. Allt annat är otänkbart. Har man olika uppfattning i olika frågor så får man arbeta internt med förändring av dessa. Ibland får man också finna sig att det inte blir som man vill.

Att det överhuvudtaget är möjligt att få "stanna kvar" i riksdagen och lyfta högre lön än många väljare kan drömma om och med det en hel del andra fördelar är fel. Fel i systemet. För inte har man väljarnas förtroende om man väljer att under mandatperioden gå över till annat parti. Nej det finns inte på min moralkarta. Att Petzäll nu inte vill förlora sina förmåner är en sak, men har han förtjänat dem och förtjänar han dem i resten av mandatperioden?

Ibland förstår jag inte hur människor blir förtroendevalda. Ett citat från ABs ledare från unge herr Petzäll, huruvida det är direktcitat eller ej förtäljer inte historien. Men innebörden stämmer säkert och jag har hört liknande från andra. Tyvärr... Man blir sorgsen.

"– Och jag bara går omkring och njuter. Vad tror du? 60 000 kronor i månaden och gratis övernattningslägenhet i Stockholm. För skattebetalarnas pengar, ha ha... Just nu bor jag på Clarion hotel och har dubbelsviten. Med jacuzzi, sa han." (Aftonbladet)

Hallå - hur moget är ett sånt uttalande? Vad säger det om en persons omdöme och lämpligheten för att sitta i Sveriges Riksdag. Att bli invald i riksdagen är det finaste uppdrag man kan få. Det krävs lite mer att leva upp till det än att bara vara ung. Omdömet.

Killen behöver hjälp med sitt missbruk och sitt beteende, det är solklart. Det är alltid sorgligt när någon slirar av banan. Men i riksdagen behöver vi inte såna personligheter. Jag tror och hoppas verkligen att han inte blir attraktiv för andra partier i egenskap att vara en siffra att räkna med för att vinna omröstningar.

Nej - det här känns inte bra. Men samtidigt så är det så här det demokratiska systemet fungerar och möjligen är det ett pris vi får betala för att det ibland går snett.


SvD

3 kommentarer:

Niklas Thidevall sa...

Mary, alternativet är värre.. att riksdagsledamöterna tvingas följa vad andra tycker i för stor utsträckning. detta är en säkerhetsventil mot galenheter i politiken.

Sen ärligt talat, hur många riksdagsledamöter resonerar inte som han, att lönen är säker och förmånlig.. vad gör de pertianslutna, som inte driver egna åsikter, utan bara klubbar igenom vad andra vill, värda den lönen? något tillspetsat.. det finns tyngre jobb om man vill göra så lite som möjligt. han kommer nog att vara aktivare än de andra, bara för att motivera sin lön.

Fredrik Brännström sa...

Vad gäller inställning till lönen skulle jag nog ha sagt att den enda skillnaden mellan Petzäll och andra riksdagsledamöter är att han uttryckt sig slarvigt när en journalist fanns i närheten.

Det är knappast en slump att den enda grupp som själva bestämmer sina löner och förmåner också är den grupp som har den absolut bästa löneutvecklingen och förmåner som möjligen övertrumfas av skandia-direktörerna men ingen annan.

Riksdagsledamoter är den nya tidens adel, därför att de själva vill ha det så.

Nils Dacke sa...

Detta är bara ytterliggare ett syumpton på att den representativa demokratin har sett sina bästa dagar och att vi måste gå vidare och utvecklare det vidare. Systemet bygger på att de som vi utser, kan fatta klokare beslut än vi själva och det är ju enkelt att konstatera att så inte är fallet.

Istället har den självutnämnda nya adeln skaffat sig förmåner som den den besuttna gamla bara kunde drömma om. Riksdagen av idag är en freakshow