torsdag 3 november 2011

Barn behöver närhet...

Det talas ofta om hur viktig närhet är för barn. Men hur ska föräldrar kunna ge barn närhet om de inte får vara nära. Då menar jag även utan kläder. Det är normalt att vara naken nämligen. Inte alltid men i vissa situationer och man är inte bara naken när man ska ha sex. Det kan man vara ändå vid olika tillfällen. Ibland ser barn att föräldrar är nakna, det har inte alltid med sex att göra och framförallt har det verkligen inte med barn och sex att göra. De flesta är nakna ibland, och det händer att vi människor står nära varandra när vi är nakna. Föräldrar badar med sina barn - det har inte med sex att göra utan med närhet. Familjer badar bastu tillsammans och då är de nakna. Det är inte heller sex.

Barn badar tillsammans, de är ofta nakna då. Syskon är ofta nakna tillsammans. Det är inte heller sex. Barn hoppar nakna i en säng innan de får på sig pyjamasen. Det är inte heller sex. Föräldrar torkar sina nybadade barn, det är inte heller sex. Barn kan komma på natten och krypa ner hos föräldrar som kanske har sex. Men det är inte med barnen. Man har heller inte sex med alla bara för att man är naken. Det hör inte självklart ihop.

Det finns en sexerihysteri i samhället som börjar bli smått hysterisk. Man är inte pedofil bara för att man gillar att krama en unge, utan att ha kläder på sig. Det finns för all del dårfinkar som inte förstår var gränserna går för all del. Men vi är tryggare än någonsin i våra liv idag.

Att läsa historien om föräldrarna som blivit fråntagna sina barn på grund av sexerihysteri hos omgivningen gör att man blir bedrövad. Det verkar lättare att bli av med barnen om något om handlar om sex än det är att vansköta dem och kanske misshandla dem, eller att föräldrarna är missbrukare. Det är konstigt. Nu har jag ingen som helst anledning att kommentera den situationen, det är en tidningshistoria och svårt att veta vad som är bak och fram. Men rent allmänt.

Är det inte dags att vi får en normal syn på närhet till varandra och inte dramatiserar och drar iväg med våra egna rädslor kring sex och nakenhet så att personer handlar i kläm helt i onödan. Det är dags att få bort all dessa prussiluskfantasier så fort något som har med sex att göra står på agendan. Det gäller att ta reda på fakta innan man slår till. Ungar är nyfikna, de frågar och de broderar ut vad de upplevt ofta för att söka svar på frågor de har. Oförstående vuxna och i synnerhet moraltanter och farbröder översätter barnens tankar till sina egna och där blir det fel.

Det är naturligt att vara naken. Det är inte alltid sex med i bilden. Man kan vara naken ändå. Utan sex.
Människan behöver närhet, både vuxna och barn behöver det och det är inte alltid samma sak som sex. Normala vuxna har inte sex med sina barn men de kan vara nakna i samma rum ändå.

Pär Hagwall skriver på Brännpunkt "Pedofilskräcken har ätit sig in i samhällstilliten då vuxna drar sig för att gå fram till gråtande barn av rädsla för att anses ha onda syften. Tänk om det varit en man som hittat flickan som blev avslängd av tåget i Kumla, hade han över huvud taget vågat ge henne husrum? (SvD)
 En manlig bekant lade sig på stranden för att sola. Ett gäng förskolebarn var där. Deras ledare tog dem därifrån fort. Han har aldrig känt sig så kränkt och misstänkliggjord. En person med kamera bland barn betraktas med misstänksamhet.

Det är inte klokt det här... Barn som far illa ska naturligtvis skyddas. Men när det är värre att vara naken tillsammans med dem än det är att slå dem, vara allmänt dum och förskräcklig mot dem så har det gått för långt. Vi måste sansa oss lite i de här frågorna.
3 kommentarer:

Mikael Jonsson sa...

Jag blir själv lätt generad för nakenhet och sånt, men det skulle aldrig falla mig in att ingripa i oskyldigt familjeumgänge eller vuxna människors uttryckande av sin identitet i sin klädsel.

Leif Ekstedt sa...

Du har rätt i Din beskrivning av det normala. Pedofiler skämmer bilden och därför är det väl så att de som har hand om barn blir vaksamma.

Mary X Jensen sa...

Ja och det är alldeles riktigt att alla ska vara vaksamma. Men pendeln slår över...