onsdag 16 november 2011

Framtidskommissionen - en framtid för alla..

Idag inför en förväntansfull publik på Blackebergs Gymnasium presenterades så den Framtidskommission som Fredrik Reinfeldt och övriga regeringen utlovades i Almedalen i somras.  Det handlar om att skaffa kunskap om Sverige både i Sverige och i världen i övrigt. En intressant grupp har tillsatts för att delta i kommissionen som ska ledas av Fredrik Reinfeldt själv och till del också av Jan Björklund, Annie Lööf och Göran Hägglund, alla olika områden. Fakta får ni läsa på andra ställen. Men några personliga reflektioner kommer här.

Fredrik Reinfeldt ska själv driva frågan om den demografiska utvecklingen. Vi blir allt fler som blir äldre och både orkar och vill jobba och ett litet land som vårt har inte råd att ge människor pension i 35 år som han uttryckte det i Almedalen. Det är just den frågan som sysselsätter mig personligen väldigt mycket just nu i tider då man räknas som gammal efter 40 och efter 50 är det kört att komma in på arbetsmarknaden igen överhuvudtaget trots både lång erfarenhet och god utbildning om man av någon anledning ramlat ur. Vilket man kan göra av många olika skäl. Det handlar inte bara om att vara oduglig, inte alls. Men det finns osynliga väggar i samhället.

De där osynliga och märkliga väggarna finns också mellan generationerna överhuvudtaget vilket en av de unga vakna paneldeltagarna Anders Hallgren från Ungdomsbarometern också påpekade. Självklart blev det tal om varför inte fler yngre ingick i kommissionen och den diskussionen är oundviklig så fort framtidsbegreppet kommer till tals. Var är ungdomarna? Vi behöver få in dem i politiken, vad ska vi göra för att det ska bli så?  Det kan vara så enkelt som att det är ganska trist i politiken. Långa sega beslutsvägar och mycket administration och många hänsyn. Det måste till viss del vara så. Det kanske är dags att se över vad som händer under en livscykel. Alla behöver inte göra allt samtidigt exempelvis. Man kanske inte ska behöva vara tant och farbror i 30-årsåldern. Eller jobba heltid, plugga, ha barn och vara politiskt aktiv samtidigt. Kan finnas vissa problem där.

Hur som helst - den här Framtidskommissionen ska följas härifrån med stort intresse. Medlemmarna är etablerade personer med kunskaper och erfarenheter som borgar för att arbetet inte rinner ut i sanden. På presskonferensen uppstod förstås frågan varför man inte valt att ta med några andra personer och framför allt yngre. Fredrik Reinfeldt uttryckte att han ansåg att den här typen av arbete kräver erfarenhet. Håller helt med honom om detta. Det krävs tyngd och möjligheten att sprida tankar genom redan uppbyggda nätverk ska inte underskattas. Det handlar mer om att blanda in alla i olika sammanhang nu och smala erfarneheter både nationella och internationella.

Mitt i värsta mörkret så blev det plötsligt lite ljusare när regeringen börjar tala om framtidshopp och tro. En framtid för alla. Oavsett ålder och annat...

Näringslivsminister Annie Lööf som ska leda en av grupperna skrev i sin blogg Framtidskommissionen presenterad

SR som frågade efter gräsrötter och yngre förmågor

Peter som undrar varför han ska betala. Kanske för att du också är en del av framtiden Peter svarar jag.

Regeringens Pressmeddelande

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

1 kommentar:

cnab sa...

Hej Mary! Dåvarande Blackebergs Högre Allmänna Läroverk har jag enbart haft goda erfarenheter av och åkte gräsklippare därifrån som "äkta" student 1986. Därifrån till något helt off topic till ditt inlägg - politikers och framför allt moderaternas trovärdighet. Partiets enorma upprördhet över att människor allt sedan kassetten kom, privatkopierar musik för eget bruk, har inte gått spårlöst förbi och du har många gånger klokt berört frågan här i bloggen. Partiledarens välbekanta löfte om att inte jaga en hel ungdomsgeneration för kopiering visade sig emellertid inte vara vitten värd. Nu har media dragit ner brallorna på partiledningen med besked när det visar sig att M utan några bekymmer PIRATKOPIERAR andra partiers texter och använder dem som M's egna! Från andra regeringspartiers text och t.o.m. från socialdemokraternas texter, klipper M ihop sin egen propaganda! Kopieringens fiendeparti nummer 1 bär sig åt som den värsta klipp- och klistrakulturen vi upplevde i samband med olika kvittoredovisningar för något decennium sedan. Håller du inte med om att M's textpiratiserande knappast tillför förtroendet för politiker något av värde, Mary? Antipiratbyrån, var håller ni hus?