onsdag 9 november 2011

Hej Matematik...

En korv kan tydligen innehålla 104 % kött. Vet ej fan hur det går till, men man kanske kan ana någon slags alternativ användning av matematikkunskaperna.

Ossi Carp försöker i en artikel förklara hur det resonerats kring saken. Intressanta funderingar.

"– Det vore inget märkligt om de skrev att till 100 kilo korv har använts 104 kilo kött. Men det innebär ju inte att det är 104 procent kött. Ett kilo ketchup innehåller heller inte exempelvis 200 procent tomater bara för att 2 kilo tomater använts vid framställningen av slutprodukten och det är ju slutprodukten man måste utgå från i innehållsförteckningen, säger Gunnar Wikström. "  Han är jurist på Konsumentverket.  (DN)

Hans Lundgren beskriver matematikundervisningen genom åren, Vi kan ha en förklaring till vad som hänt här.

SVD

2 kommentarer:

Anonym sa...

Råvarans vikt i förhållande till den färdiga produkten är ju inget vi märker när det gäller produkter som inte torkas, röks eller liknande.

1000% köttkoncentration får man om man steker 1kg kött till vikten 100g

Då innehåller steken 1000% kött. Det är ett mått man kan använda om man vill understryka att det höga priset beror på koncentrationen av råvara.

Vanligen brukar vi ge oss på de som späder ut råvaror med vatten, men nu gnäller vi på de som tar bort vatten. Hur ska vi ha det?

Mary X Jensen sa...

Vi gnäller inte. Vi tycker att det är skojigt hur det kan bli. För saken är den att det är utgångsläget som är gällande. Vad är det vi mäter?