tisdag 22 november 2011

Kampen mellan folkligheten och det intellektuella...

Att det varit något på gång inom socialdemokraterna har stått tämligen klart sedan Mona Sahlin med tårar i ögonen tackade för kaffet och lämnade sin post. Juholt valdes och därmed tågade folkligheten in på socialdemokraternas arena. Vissa kanske gillade det men det har visat sig att desto fler inte gjorde det. Med tanke på alla felgrepp som tagits hittills så står det tämligen klart att en ledande politiker behöver en annan framtoning. Den folkliga politikern passar bättre som kommunalråd. Jag har sagt det förut.

Bilden av Östros ståendes i kulisserna avtackad med en enda ros när andra fick jättebuketten sitter kvar på näthinnan. Redan där förstod man att det kommer att hända saker framöver. Östros är en hängiven socialdemokrat vilket han också tydligt uttryckte i intervju häromdagen. När han framträdde i Agenda med sofistikerade uttalanden om partiledaren Juholt som popcornmaskin, den interna kritiken, KSOJohanssons SMS som blev offentligt och partiets framtid så var det inte något som bara ploppade upp. Han vägde orden på guldvåg som den tänkande person han är. En person som inte lämnar något åt slumpen och framför allt inte visar några känslor. Östros och Juholt är verkligen två ytterligheter.

Striden inom socialdemokraterna står nu mellan den folkliga och den intellektuella grenen. Partiledarens demagogiska väskdängarstil eller den från bland annat Östros mer återhållsamma väl genomtänkta men känslobefriade stilen. Vi får se vem som vinner detta. På lokal nivå går den folkliga stilen säkert hem, men på nationell och internationell krävs det mer av både kunskap och intellekt.

Men först och främst handlar det kanske om att få till det hela politiskt. Vad vill socialdemokraterna idag. Ingen, inte ens de själva verkar vara riktigt säkra på det. Expressens ledarsida skriver "Östros borde samla ihop ett gäng partikamrater och skissa konkret på praktiskt politik för de närmaste tio åren.". 


Jag tror att det är precis det som sker nu. Den intellektuella kadern har samlats och vi får se vem som vinner det här. Det är hög tid att vi får en opposition nu så att politiska ståndpunkter kan mätas mot varandra. Risken finns annars att det går för bra för den borgerliga alliansen och att den börjar betraktas som tråkig och förutsägbar och att man därför vill ha något att jämföra med. Detta är en utmaning för hela den politiska verksamheten. Att väga det trygga mot det förbättringar. Kent Persson ställer frågan om det är vi i alliansen som är så bra eller om det är (S) som är usla.
Även moderater har haft sina interna strider, det sker i alla partier och av någon obegriplig anledning så brukar det strama till sig till valet.
Jag tror att Bodström ligger bra till för partiledarposten i (S), den enkla anledningen till det är att han är en modern politiker som begriper sig på hur man kommunicerar via medier och dessutom betraktar sig själv som fullt arbetsför och inte tar ut någon statsrådspension även om han skulle kunna. Om man som moderat får ha åsikter...

Andras tankar kring (S):

Var är Juholts politiska projekt - Isaksson
Något håller på att hända - Jonas Morian

Expressen - gamängpolitiker...Media: SvDSvDSvDSvDSvDSvDSvD BrPDNDNDNABExpr och exp2 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Trots att jag har lite svårt för ditt påstående att folklighet skulle stå i något sorts motsatsförhållande till intelligens (undantag finns :D)så ställer jag upp på din analys.
FOlklig eller inte, intelligent eller inte, ärlig eller oärlig, sann eller slarvig med sanningen (nu senast om den skriftliga uppgörelsen med V o MP om SVT-debatterna) så nog bjuder Juhultarn på strålande underhållning i bästa Åsa-Nissestil. Sverig borde ha råd med i alla fall EN sådan. Fast det är klart - socialdemokraterna börjar nog tycka att det är en för mycket.

Scary Devil Monastery sa...

Problemet är att Juholt's "folklighet" är Åsa-Nisse anno 1950. Det finns i dag otveksamt många pensionärer som anser detta gå hem, men det är i så fall den ENDA väljargruppen Juholt tilltalar.

För resten av folket så är Borg ett bättre exempel på "folklighet" i dag.

Juholt luktar helt enkelt avdankad gammal kommunalpolitiker med klar svinarpsanstrykning.

Och det är här folk blir sura - en politiker vars allmänna beteende ligger tjugo år tillbaka i tiden kan man helt enkelt inte ta på allvar.