torsdag 17 november 2011

Programkommission och Framtidskommission...

Det börjar röra sig i politiken. Igår presenterade regeringen med Fredrik Reinfeldt i spetsen Framtidskommissionen som de närmaste åren ska reda ut var i universum Sverige befinner sig. En gedigen samling med högst kompetenta personer från olika håll och olika vetenskapsområden ingår. Ni kan lyssna på regeringen här. Framförallt finns det Frågor och Svar här.  Vilka det är som ingår kan ni läsa här.

Juholt presenterade sin egen idag - Programkommissionen består av en grupp med gedigna kunskaper om socialdemokratin  som den var och man ska inte underskatta deras kunskap, absolut inte. Det är till och med sympatiskt att välja från gruppen gamla trotjänare. De kan sitt parti. Sen att vi inte tycker likadant är en annan femma. Lars Engqvist lämnar ordförandeposten i Sveriges Television och ska leda gruppen som bland annat består av min nästangranne Per Nuder. Programkommissionen ska lägga fram ett nytt partiprogram för socialdemokraterna och det var svårt att säga nej till det menar Engqvist. Han tillhör den där gamla fina stammen av politiker trots allt. Men visst finns det de som är kritiska. Peter Högberg exempelvis. Han säger
"Jag vill utveckla mitt parti och politiken och snart så går jag åter igen utan partiledningen. Vi var ett antal som gjorde det för ett år sedan när den Öppna Kriskommissionen bildades för att få fart på partiet. Att lyfta problem som fanns efter två raka valförluster. Men frågan är om inte partiet blivit däst och funnit en tro på att det ordnar sig. 


En annan person som var med i Kriskommissionen var Johan Westerholm han finner spår av snömannen nu. Tokmoderaten är inte så imponerad han heller. Vi får väl se hur det blir. Jag vill inte underskatta någon på grund av ålder. Socialdemokraternas kommission ska jobba internt i partiet vad jag förstår. Framtidskommissionen har en annan vinkel och vill se framåt till 2020 - 2050... Det är nödvändigt och känns rätt nytt även om en och annan är skeptisk och kanske gärna vill ha det som det alltid varit.

I dagar då alla talar om yngre förmågor som framtidshoppet så tänker jag på vad Klas Eklund sa igår vid presentationen av Framtidskommissionens arbete. Det kan tyckas att jag är lite mossig men jag har en del erfarenheter och kunskaper bakåt som kan vara bra att hänga upp även nya händelser sa han, ungefär. Jag tror att det är sant. Alla har en framtid, oavsett ålder. När denna framtid tar slut vet ingen, medan livet pågår  så måste man delta i det. Det måste vara ett av de absolut bästa jobben som finns nu att få delta i denna Framtidskommission. Verkligen.

På twitter finns det en kanal där ni kan följa tankar. #framtidskommissionen. Som vanligt är det några skojsiga som vill störa och de har satt upp en namnliknande "framtidskomm för att förvirra. Jag satt själv och twittrade på den senare under hela framställningen i går innan jag insåg att det var fel. Å andra sidan så fick tramsarna veta vad som gällde och på så sätt blev ordet spritt även till dem. Ska man vara på internet så ska man ha humor, annars fungerar det inte.

(intressant)

Bloggkommentarer från Mattias L - om förnyelse... (i (S) alltså)
Röda Berget som tycker att Programkommissionen ska kopplas till Kriskommissionen.


Kent är lite kritisk till (S) val. Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Leif Ekstedt sa...

Framtidskommissionen fick sig en knuff i rätt riktning genom Sofia Arkelstens inlägg visserligen lånat ord för ord av KD utan att nämna avsändaren. Jag tror det var en marknadsföringsgrej skapad för att ge såväl KD som Fredrik mer reklam för en viktig angelägenhet.
KD fick ju reklam som kan göra nytta på valdagen ( efterskörden blev ju press för KD samtidigt som de kloka orden cementerades i folks minne.
Han är inte dum Schlingmann.