torsdag 22 december 2011

Tack och lov har mina gamlingar tagit slut...

Samhällets syn på våra gamla medborgare har nog alltid varit ganska cynisk. Jag minns hur min syster berättade hur en tomat skulle räcka till sex gamlingar och att varje person bara fick använda typ två toarullar på tre veckor och liknande. Detta var på ett kommunalt drivet äldreboende och det var långt innan det överhuvudtaget fanns privata utövare. Förfärligt tyckte vi då och undrade lite hur det står till hos siffernissarna. För det är där det landar. Vi räknar och vi räknar och vi räknar. Men känner gör vi inte. Det är ingen större skillnad vad det verkar på offentligt eller privat drivna verksamheter.

Jag är nu evigt tacksam för att mina egna gamlingar tagit slut. De har dött helt enkelt. Det känns bra på så sätt att jag tror att de har det bättre nu. Erfarenheterna från det sista äldreboendet var hemska. Man grät stup i kvarten. När man såg tanterna sitta i underbyxor och äta middag. När maten serverades ur bruna platskärl som värmts upp i ugnen. När alla samlades i trädgården för trivsel, en äldre man stod och sjöng med entonig röst utan leende för att underhålla. De trasiga trebenta grillarna på två skakiga ben levererade svartbrända korvar för det gjorde inget, de gamla märkte i alla fall inte nåt sa en i personalen. De var få och de gjorde vad de kunde...

Som sagt i dag är jag glad över att mina erfarenheter av äldreboende är avklarade för några år framåt. Med vånda ser jag fram emot min egen ålderdom. Tänk om den blir likadan som min egen sista gamlings blev. Hoppas då att mina barn blir lika besvärliga anhöriga som jag var. Men jobbigt att ha gråten i halsen mest hela tiden var det allt. Inte bara jobbigt utan hemskt.

Carema har gjort bort sig rejält och får för närvarande stå till svars för allt. Förut var det Attendo och vad det blir härnäst vet vi inte. Men något måste göras åt detta nu.

Kvalitet i äldrevården borde vara honnörsordet - tack så mycket. När man läser om att det finns företagsspel där den som kan spara flest blöjor vinner så känns det tröstlöst att tänka på vad vi alla har framför oss. Till att börja med kanske man ska byta ut begreppet kunder mot gäster eller boende rent av. Det blir mänskligare bara det.

Ålderdomen. Bättre måste det kunna få bli. Vi kan inte ha det så här. Det måste in någon form av människotänk i alla verksamheter. Det är inte alltid självklart bättre i offentligt driven verksamhet och det finns också goda exempel. De borde också få utrymme.


Expressen
SvD
DN


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

Leif Ekstedt sa...

Det är nu Du har möjligheten att förbättra situationen! Moderaterna(mitt parti) har väl makten? Det gäller att matcha kommunfullmäktige nu innan Det blir för sent.

Mary X Jensen sa...

Jag gör vad jag kan...

Peter sa...

Det mesta tyder väl ändå på att äldrevården - trots skandaler - blir bättre. Även om det är hemskt att bli gammal, senil och drabbas av att vara utlämnad.
* Bengt Westerberg blev 1985 utskrattad för kravet om att äldre skulle ha ett eget rum - det skulle aldrig gå.
* Medellivslängden ökar med flera månader varje år.
* Att nöjdheten sjunkit något i barometrarna är säkert ett sundhetstecken att de äldre är mer medvetna och klravställande.
* Socialstyrelsen ser i en nyligen utkommen studie att arbetet mot liggsår verkar ge färre sådana.

Så allt är inte elände.

Werner sa...

Ar du moderat pa riktigt? Det later som om det finns lite sosse i dig trots allt. :-)

Privatisering (av vard) innebar att man skall tjana pengar. Alla moraliska och etiska stallningstaganden ar sekundara i affarsvarlden (och ar enbart till for PR).
Varje sparad bloja ar en slant mer till agaren. That's the bottom line.

Hur kan folk (speciellt moderater) vara overraskade av konsekvenserna av privatisering?