onsdag 21 december 2011

Våldet i nära relationer talade Fredrik Reinfeldt om i sitt jultal...

Fredrik Reinfeldt höll sitt traditionella jultal och valde ett speciellt ämne denna dag då SAAB begärdes i konkurs. Något som förvisso berördesmen tyngdpunkten lades på frågan om våld i nära relationer och hur knepigt det är och hur stort mörkertalet är. Det är så mycket skam förknippat med detta och händer det något på en liten ort så vet alla om det och folkdomstolen har sagt sitt. Kvinnor eller män för den delen kan råka illa ut och man gör en kalkyl, ett helhetstag på livet. Det handlar om bostad, det handlar om barnens skola och annat. Det kanske kan vara värt att få en snyting. Vissa tänker så. Fredrik berättade om en kvinna som försökte förhandla sig till att få stryk vid viss tidpunkt för att det skulle vara lugnare för alla. Det är fruktansvärt. Han talade om män som slår kvinnor på ställen som inte syns om kvinnojourernas stora betydelse och om att det kanske rent av är så att det är den som misshandlar som är den som ska tas om hand och flytta hemifrån så att övriga får vara kvar i sin invanda miljö.

Hela situationen med våld i nära relationer är något man helst vare sig vill tala om eller låtsas om och det blev uppenbart där på Högloftet under Fredrik Reinfeldts tal att alla blev tagna av allvaret i det det hela. Det var helt tyst nämligen. Även om många nu försöker se bakom syftet med att hålla den här typen av tal så tänker jag ta till mig av innehållet. Det går inte att vara oberörd av det.

Regeringen vilar heller inte på lagrarna och Beatrice Ask har av regeringen fått uppdraget att se till att det börjar hända saker och har redan idag presenterat åtgärder för ett bättre stöd till barn som har upplevt våld i nära relationer.

Det går inte ha politiskt första tjing på såna här frågor, det gäller att agera och det gör nog regeringen Reinfeldt. Det är riktigt bra. Ingen ska behöva stå utan stöd. I min kommun bedriver två socialdemokrater Kvinnojouren och jag tror att de kommer att bli nöjda över att få mer stöd från regeringen. Ty våld i nära relationer har inte någon poltisk färg. Den sker överallt och många gånger har inte omgivningen en aning om var. Dessa två fantastiska kvinnor spelar regelbundet in ett program på närradion där de samtalar om de problem som många kvinnor har att stå inför. Den som önskar kan lyssna i morgon. (Då har alla programledare i Radio Österåker gjort varsitt julprogram, även jag - Radio X).

Det jag hör dem berätta och ser att de gör för nytta här i kommunen föranleder mig att nu ge bort mina barnbarns leksaker och pysselgrejor dit. Något litet kan man göra även om det är en droppe i havet.

Sannerligen går detta arbete utanför partigränserna. Det handlar om människor. Det var också vad Fredrik Reinfeldt nämnde och man kan välja att tro att han bryr sig som jag gör, eller att han har andra avsikter.

Hur som helst här kan man lyssna på talet och läsa om de åtgärder som han presenterade.

Lena Mellin AB
Lena Hennel SvD

DN

(intressant)


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

4 kommentarer:

Johan sa...

"Hela situationen med våld i nära relationer är något man helst vare sig vill tala om eller låtsas om.."

Nja.. Reinfeldt talar mycket hellre om "våld i nära relationer" jämfört med att tala om, att regeringens politik innebär, att en tvåbarnsfar helt oprovocerat överfalls och sparkas till döds på väg hem från ett julbord. Två små barn blir faderlösa - den yngste är inte ens året fyllda.

Detta är verkligen något, som Reinfeldt & co "helst vare sig vill tala om eller låtsas om"...

Mary X Jensen sa...

Vad menar du med? Han kan inte ge sig in i varje fall precis. Politiken leder inte till att folk slår varandra på öppen gata.

Pendulum Effect sa...

Under Hela 1900-talet har det handlat om mäns våld mot kvinnor.

Vi har blivit indoktrinerade att alla kvinnors problem beror på män genom feminism. Allt maskulint är dåligt.

I tv och media finns det inte ett enda program nu som inte handlar om att förlöjliga, trycka ner eller förnedra män.

Könsstympning av tjejer i Afrika ska föras krig mot medan pungsparkar och misandri i Sverige, ja det är roligt och humoristiskt, Jämlikhet?

Pojkars betyg i Svenska skolan sjunker, stöd? Äh det är bara män ändå, Nu drar vi till Afrika och lägger dina och mina skatteresurser på deras tjejer istället, det är ändå bara våra pojkar, Jämlikhet?

Män har inga preventiva rättigheter, dåliga föräldrarättigheter, sämre laga stöd, Utsätts mer för våld, Skadar sig mer, Har högre självmordsfrekvens.........

Jag tror att män i Sverige är såpass nedtryckta i skorna och har såpass dåligt självförtroende och förtroende för rättssystemet i dem här frågorna att dem hellre dör än berättar. Mörkertalet för män som är utsatta för psykologiskt eller fysiskt våld är lika stort eller större än kvinnors i Sverige. Anmälningarna görs inte.

Det här är naturligvis inget som kommer belysas då statistiken som levereras till regeringen kommer från "dem som vet" och dessa är själva ofta feminister och engagerar sig selektivt åt kvinnors utsatthet och systematiskt ignorerar mäns utsatthet.

Det hade vart bra med verklig jämlikhet utan feminism.

En jämlikhet oavsett kön, ras, ålder, börd istället för: 

på grund av kön, ras, ålder, börd.

En jämlikhet för lika möjligheter som respekterar fria val och mänskliga rättigheter istället för jämställda resultat genom tvång, kvotering och feminism.

Anonym sa...

Efter programserien "Hjärntvätt" drar Norska staten bort pengar till genusforskning
I Norge har man på senare tid börjat landa i den senare slutsatsen. Nyligen beslutade landets vetenskapsråd att frysa alla pengar till genusforskning. Beslutet anses ha utlösts av en dokumentärserie i sju delar, Hjernevask (hjärntvätt), som våren 2010 sändes i NRK.
I serien granskade sociologen Harald Eia genusvetenskapen och ställde den mot rön inom psykologi och biologi. Jämförelsen utföll inte till genusvetarnas fördel, och nu har den genusvetenskapliga disciplinen de facto blivit helt avlövad.

En liknande granskning vore möjligen på sin plats även i Sverige.

http://www.youtube.com/watch?v=r-KbHyJ6rLU