onsdag 29 februari 2012

Hur blir vi människor...

Gårdagens politiska nedslag i media handlade om assisterad befruktning. Även ensamstående kvinnor ska få möjlighet att  föda barn. KD gick bananas och började genast tala om att barn har rätt till en far och veta vilka båda föräldrarna är. De övriga borgerliga partierna tycker att det är rimligt att ensamstående kvinnor inte ska behöva åka till Danmark för att bli gravida. Samtidigt talar de om jämställdhet mellan föräldrarna, delad föräldraledighet osv. Det talas om tvång att föräldrarna ska dela. Vad händer då med de som inte har en pappa. Alltihop haltar... Frågorna får stå var för sig, men de hör ihop. PJ Anders Linder ger i sin artikel en bra beskrivning kring detta.

Visst är det så att vissa personer inte kan få barn på traditionellt sätt och det är behjärtansvärt och fantastiskt och bra att forskningen går framåt och kan ge hjälp här. Men var går gränsen? Att familjen ska vara pappa-mamma-barn som KD gärna förespråkar det vet vi att det är en social konstruktion som inte på alla sätt fungerar helt ut. Själv levde jag under några år av uppväxten med min mamma och min moster. De flyttade helt enkelt ihop och hjälptes åt med ungarna. Det var ovanligt på den tiden. Idag kan familjer se ut lite hur som helst och det är för min del helt OK.

Utan att ta ställning för huruvida singelkvinnor ska få assisterad befruktning eller ej så är det andra tankar jag börjar fundera kring när den här frågan kommer upp på bordet. Det handlar om hur vi kommer till världen och vad det blir av oss. Redan idag kan man beställa barn med vissa egenskaper. I USA pågår det här för fullt. Vill vi ha det så?  Jag vill att hela frågan börjar diskuteras ur ett vidare perspektiv.

Jag frågade författaren Danny Wattin som skrivit boken Ursäkta, men din själ försvann nyss och fick en del tips på länkar. "Det finns amerikanska spermabanker som gjort stor business av att samla och sälja spermier av "toppklass" - där man kan välja donatorer som ser ut som ser ut som kändisar  och givetvis välja en som har toppbetyg, är snygg, tycker om barn osv osv in på väldigt detaljerad nivå. California Cryobank är störst, de erbjuder också den smöriga presentationen "donor of the month" med bilder på donatorerna som barn "inslagna" i paket."
DN - ersättning till äggdonatorer
Expressen
Intressant

Uppdatering: Thomas Idegård

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

1 kommentar:

Oskar sa...

Den här typen av beslut måste väl också innebära att män som blivit far mot sin vilja ska kunna välja bort barnet och dess mor utan några konsekvenser. De är ju bara ännu en spermadonator.