tisdag 21 februari 2012

Min åsikt om hen...

Längre än så här har vi kommit.

Vad är det för fel med han och hon och den och det?Sven-Erland har egna synpunkter - som vanligt kanske man ska tillägga...

3 kommentarer:

Trollan sa...

Har några exempel på när jag känner språket saknar något:

"oj, vad söt bebisen är hur gammal är *paus* den" Känns inte helt ok. Och gissning kan vara svårt.

I telefonen när jag tagit upp felbeskrivningen och beslutat skicka ut teknikern:

"Då kommer det ut en tekniker imorgon och byter den där, och då kan du samtidigt be att *paus* teknikern/denne/han tittar på det"
På något sätt är det tydligt att det blir fel när man förutsätter att det kommer vara en han.

Själv insåg jag plötsligt en dag att enda anledningen att jag var emot hen var att det var "tokfeminister" som verkade förespråka det. Men när jag väl började fundera på hur jag själv snubblat på orden ibland så insåg jag att det låg lite i det.

För mig handlar det inte om att vi blir mer jämställda med det. Men jag gillar heller inte man ska gå över och diskutera folk som "den" eller "det" som jag tycker är lite kränkande. Så därför kanske man kan ha ett annat alternativ.

Hanna Wagenius sa...

Det finns ju också olika typer av intersexualism, plus människor som inte definierar sig som tillhörande ett kön eller ett annat. Ser inte varför det skulle vara några problem med att ha ett könsneutralt ord :-)

Mary X Jensen sa...

den och det var väl att ta i. Hanna du har rätt och vi vet ganska mycket idag om att det inte är självklart med bara två kön.

Det är just Hen som får mig att tänka på Höna som jag protesterar emot...