onsdag 22 februari 2012

Carl Bildt och Wikileaks - förlåt...

Det fanns en tid då jag tyckte att Wikileaks var en bra sak. Att avslöja brott mot mänskliga rättigheter och möjligheten att anonymt kunna dra fram sånt som borde komma fram i ljuset är en bra sak och en grundläggande rättighet i de flesta demokratier i alla fall. Man ska kunna yttra sig anonymt.

Jag tyckte också att hela historien runt Julian Assange var märklig. Han blev dömd i förväg för något brott han kanske inte har begått, det vet vi inte ännu. Det finns mycket konstiga omständigheter i denna historia som gör att man inte kan köpa den hur som helst. I USA har dödshot uttalats mot honom från hög nivå. Han är naturligtvis jätteskraj för att bli utlämnad från Sverige, det kan man förstå på ett mänskligt plan. Varför inte åklagarna kunde fråga ut honom när han var tillgänglig övergår mitt förstånd och är en del av min egen okunskap om hur rättsväsendet fungerar uppenbarligen. Dock verkar den tanken delas med jurister som borde kunna. Så det är ingen lätt sak att bedöma vad som är svart eller vitt i denna fråga. Men även lekmän kan ha uppfattningar.

Tanken kring Wikileaks har fler dimensioner man får inte glömma det och stirra sig blind på bara en sida. Men visst har det kracklerat rejält över tid. Som att den unge Manning som nu är fast i USA får stå till svars för den skada han åsamkade sitt land är en tveeggad fråga. Kan man i ett land ha en så ung och oerfaren person på en position med tillgång till så många hemligheter? Varför har han lämnats åt sitt öde av sin egen organisation? Tyvärr så har det uppenbarats att det inte bara är goda krafter som styr Wikileaks. Den helt igenom altruistiska organisationen visar sig vara något helt annat och jag kan på sätt och vis förbanna min egen naivitet här eftersom jag verkligen trodde på den goda saken med möjligheter att göra avslöjanden som aldrig kommit till allmänhetens kännedom annars.

Moderate riksdagsmannen Karl Sigfrid och jag deltog livligt i debatten och skrev en väl läst artikel i SvD.


"Vad Wikileaks har gjort uppenbart – precis som Pirate Bay för några år sedan – är vidden av kulturgapet mellan dem som behärskar tekniken och dem som behärskar politiken. Förståelsen för att teknikutvecklingen förändrar politikens förutsättningar är små, och när den nya verkligheten tränger sig på reagerar politiker med fördömanden och åtgärder för att strypa nätets fria informationsflöde."


Jag tror på det hela som princip för ett öppet samhälle men inser nu att det kanske inte håller hela vägen. Nåväl det är alltid för tidigt att ge upp hoppet om en god värld. Men det gäller att inte vara helt enögd. Det finns alltid två sidor på en medalj och så kanten runtomkring.


Expressen scoop idag är att Wikileaks nu vill hänga ut vår utrikesminister Carl Bildt för att smutsa ner Sverige med avsikt att försöka nå ut och tycka synd om Julian Assange för att han eventuellt kan komma att utlämnas till USA om han kommer till Sverige. Det har tagit för stora proportioner det här. Carl Bildt tillbakavisar naturligtvis anklagelserna på sin blogg och ser fram emot se vad de har att komma med. Det kommer att falla platt menar han på sin egen blogg Alla Dessa Dagar. Det vi hittills sett av det Wikileaks har att komma med kring olika frågor har inte imponerat så jag utgår från att det är så nu också. I varje samtal som sker med annan person sker ett utbyte av information. Det behöver inte ha onda avsikter. Är man utrikesminister så pratar man med många. Konstigt vore det väl annars.

Synd att en så bra tanke som Wikileaks i grunden ska falla på att enskilda personer försöker använda information för enskildas syften. Dessvärre gäller detta alla typer av databaser. Kommer den i fel händer så kan allt hända. Expressens chefredaktör skriver i sin blogg om det hela ur tidningens synvinkel. Intressant läsning.SvD  Aftonbladet


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hur vet du att wikileaks verkligen planerar en smutskampanj mot Carl Bildt och att det inte är så att expressen bara snurrat till det lite, som de brukar.

Mary X Jensen sa...

Jag vet inte det men det framgår väl. Tror du att de snurrat till det? Jag kan ha fel. Vi får väl se...