måndag 12 mars 2012

Att söka jobb inom offentlig sektor är inte alltid kul...

När man söker ett jobb så vill man helst inte att alla ska veta om det. Det kan påverka det jobb man redan har exempelvis. Aha - söker du jobb tänker chefen och så uteblev den möjligheten till avancemang där man är eftersom man ändå tänker sluta. Man kanske heller inte vill att alla grannar eller bekanta ska veta att man söker jobb.

Eftersom jag själv säker en del jobb i offentlig sektor nu, jag vill in i ett större sammanhang och ha en anställning helt enkelt, så har jag varit med om det där ett antal gånger. Det står i lokalpressen eller på andra ställen att jag söker jobb. Det är frustrerande på många sätt. På vissa ställen försöker man lösa bort det där problemet genom att anlita konsulter som ligger utanför som ett sätt att komma ifrån offentlighetsprincipen vid jobbsökandet.

På grund av offentligheten så avstår kanske vissa kvalificerade från att söka offentliga jobb. Öppenheten slrämmer bort många. Nu har JO beslutat att öppenheten gäller lika mycket även om man anlitar en konsult vid sökandet. Men att konsulten söker upp folk som är intresserade innan de har sökt kan vara en variant förstås. Då behövs det egentligen en möjlighet för oss som är på jakt efter jobb att tala om att vi är det.

Ett problem är när man måste fylla i en formulärbaserad CV-data. De passar sällan den person som har lång erfarenhet och bredd i sin kompeten vilket i sin tur medför att man också har några år på nacken. Där kan det i sin tur ta stopp. Eller ska vi rent av hoppas på att de nya tankarna kring att jobba fram till 75 års ålder om man vill också får genomslag på arbetsmarknaden och också i offentlig sektor.SVT


Inga kommentarer: