söndag 18 mars 2012

Det är nog dialekten som gör det...

Socialdemokraterna vinner nya lagrar mest hela tiden numera. Det är Löfven som lyckats gjuta olja på det fräsande vågorna som (s) lyckades skapa efter Mona Sahlins avgång och Juholts inställelse på scenen. Det är dock de där tysta lite eftertänksamma som inger känslan av att vara något att hålla i när åskan går. Som Fredrik Reinfeldt varit länge nu. Sansad i alla öppna sammanhang.  Nu har han fått en motvikt i Stefan Löfven. Även han en lågmäld sansad person med rak blick och dessutom med dialekt.

Det är klart att det händer saker då i opinionssiffrorna. Alla söker stabilitet och för (S)-väljarnas del har det skakat en del på sistone. Inte för att vi hört så mycket ännu om vad det är man vill göra framöver i socialdemokratiska lägret. Men en sak har de prickat in och det är de mänskliga sidorna av politiken, de mjuka frågorna, det som berör var och en. Ännu inga detaljer men dock det har skiftat nu.

Det finns två sätt att skapa välfärd. Det ena är att statens skattkista öppnas och fylls på via skattehöjningar. Det andra är att så många som möjligt får mer pengar över från eget arbete för att klara sig på egen hand utan villkorande bidragsberoende. För bidrag är alltid villkorade. Men då finns den där lilla haken med hur folk ska få jobb. Särskilt då ungdomar. Anders Borg sa i sitt tal inför moderaterna i Örebro att ungdomsarbetslösheten är alldeles för stor och jag ställde honom där frågan om man utöver att justera i de olika systemen, reglerna och institutionerna också har med de attitydfrågor som finns på arbetsmarknaden. De mjuka frågorna som också avgör om någon blir anställd eller ej. Ålder är en sådan, inställning till långtidsarbetslösa oavsett varför. Att vara hoppjerka är OK i USA men inte här. Att ha hål i sitt CV och då menas inte haft en fast anställning är också lit emystiskt betraktat. Det finns många inbyggda fördomar i människors syn på vad man gör av sitt liv.

Det finns en hel del attityder som behöver ändras för att människor ska få en chans. Frågan kanske irriterade  Borg en aning för den kanske kan tyckas flummig mitt bland systemtänkandet. För mig som beteendevetare står de dock alltid i första hand liksom det för den med ekonomiskt fokus kan ses lite utanför boxen. Men jag tror att hemligheten ligger någonstans mittemellan det instrumentella ekonomiska tänkandet och det hur människor beter sig. Det finns behov av lite tvärvetenskapliga funderingar här.

Människor röstar med själen inte med alltid med förnuftet... Den rationella människan finns nog inte... Det är en politisk utmaning. Så även om det knakar i alliansbygget som Per T Ohlson beskriver så kan det nog vara bra att föröska hålla ihop alliansen och ge utrymme för de olika nyanser som ändå finns och rent av är en förutsättning för en borgerlig politik.

Ikväll får vi se vad Per Schlingmann har på sin agenda då han är med i TV-programmet med samma namn och berättar om hur moderaterna ska vinna valet 2014. Frågan är om det är han som ska rodda i det nu när han är statssekreterare och inte längre moderaternas partisekreterare. Det kan bli en sammanblandning mellan parti och regering här som är olycklig. Vi få värl se vad han har att säga och på vilket sätt innan vi har synpunkter å den saken. Det gäller att hålla i sär alla roller om man har flera. Men det kanske är media som ger fel programbeskrivning? Uppdatering: Han grejar detta galant... men självklart så möter det på kritik från andra led.



SvD GP SvDSvDSvDDNABAB, Expressen  GP

Mattias L har en intressant vinkel på vad som måste göras, det räcker inte bara med två begåvade politiker som Anders Borg och Fredrik Reinfeldt för att vinna valet. Det kräver samverkan med alliansen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Inga kommentarer: