söndag 18 mars 2012

I Örebro på moderaternas Sverigemöte...

De regelbundet återkommande samlingarna av moderater är alltid speciellt. Denna helg träffades närmare 2000 moderater i Örebro. Seminarier rörande alla aktuella frågor fanns och urvalet var stort för intresserade kommunal- och landstingspolitiker. Utöver den allmänt trevliga känslan av att träffa väldigt många moderater både gamla och nya bekanta så var förstås talen intressanta samt alla dessa seminarier som handlade om de mest skiftande ämnen.

Fredrik Reinfeldt inledde konferensen med ett ovanligt spirituellt anförande. Vanligtvis ser man honom i statsministerrollen som kräver en mer återhållsam hållning, men på hemmaplan så kan han ta ut svängarna. Det gjorde han också rejält. I salongen blev det ovationer som det ska vara på såna här tillställningar. Det handlar om att bygga gemenskap. Ledaren i centrum så klart. Däremot så kan man fråga sig om just slagordet "världens bästa statsminister" är det optimala, där ramlar det in en liten varningsklocka för min del. Man får inte svassa för mycket och idolkulter har en förmåga att byta fokus. Fredrik Reinfledt är väldans bra det räcker för mig. Men jag är väl lite tråkig där kanske? Och krass.

Fredrik Reinfeldt gjorde klart att det handlar om jobb även framöver för moderaterna. Det handlar om friheten att kunna försörja sig själv helt enkelt. Det går aldrig att komma ifrån att bidragstagande alltid är villkorat så att man klarar sig ifrån det i möjligaste mån torde vara en självklarhet att försörja sig själv. Men hur ska det gå till? Anders Borg höll också ett bra tal och började det med att nu ska vi jobba för att vinna valet 2014. Utan omskrivningar. Tycker att det är ett bra mål. Anders Borg målade upp en ljus bild av framtida Sverige, mitt i alla kriser så står sig landet bra och vi kan investera och behöver inte som många andra spara längre. Det är bra att sätta positiva mål för det är på många sätt självuppfyllande, det finns en psykologisk aspekt på att tala om halvfulla eller halvtomma glas. Positiva förväntningar får oss att röra oss i den riktningen, liksom åt andra hållet om man vill det. Borg känns trovärdig.

Det stod också klart från både Reinfeldt och Borg att moderaterna inte ställer sig bakom lägre löner för ungdomar som bland annat FP har dragit en lans för på sistone. Den som gör ett jobb vill ha bra betalt för det och det handlar mer om att sänka trösklar för arbetsgivarna så att de vill och kan anställa än att sänka standarden för den som jobbar. Det är lätt att sympatisera med den inställningen. En hel del har redan gjorts i den vägen med många sänkta trösklar för företagen att anställa. Men mycket vill ha mer. Så är det alltid.

Vi som var på plats i Örebro kände en stark gemenskap oss emellan och det är naturligtvis också syftet med såna här övningar. Skapa kontakter och gemensam kraft för att målet ska nås. Valet 2014 ska vinnas.
Vi får se hur det går. Dagens opinionssiffror visar att det inte är självklart att överlägen är konstanta. Det finns mycket att göra här... och det kommer att göras allt som går att göra för att återta övertaget.


Expressen  DN Expressen
Fredrik och Anders tal kan man lyssna på här...
NAs ledare - juste illustration...
Johnny Munkhammar
Aftonbladet - vad är det med vissa skribenter?


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: