lördag 10 mars 2012

Paddorna som sparar porto och papper... men sen då...

Allt fler kommuner anammar nu de digitala verktygen och skaffar läsplattor till sina politiker. Besparingarna man gör på kopiering, papper och port är stora. Fördelen med att ha all information på ett ställer är stor. Du är alltid uppdaterad och du har inte bara den för dagen aktuella informationen till hands utan även äldre handlingar finns på plats. Det är ganska ofta man behöver härleda till dem också. Via internt kan man snabbt få reda på fakta som saknas. Det ökar på effektiviteten enormt.

Tekniken är här och har funnits länge och för många av oss är den helt självklar. Den som varit på möte i tekniksvängen vet hur det ser ut. Alla har någon typ av dator med sig. Latop, ipad eller telefon. Man söker information och parallella processer pågår hela tiden. Det är utvecklande för hela verksamheten det skapar engagemang och det ger mer för både deltagare och åhörare.

Jag skulle vilja se ett kommunfullmäktige som en Disruptivekonferens!

Tänk vilken möjlighet till engagemang det skulle kunna bli. Tag en kopp kaffe och lyssna till Annika Lidne när hon berättar om hur det går till.



Länk för er som är såna.

Försök nu tänka er in i hur det skulle vara att köra ett kommunfullmäktige enligt den här principen. Det är öppna möten i demokratins namn. Om man gör om dem till interaktiva möten så skulle det öka engagemanget för de politiska frågorna och politikerna skulle få göra skäl för att de är förtroendevalda. Det är naturligtvis att tänka upp och ner jämfört med hur det ofta går till idag när allt är uppgjort i förväg och det viktigaste verkar vara att se till att inte motståndarlägret får några fördelar. Det är möjligt att det finns begränsningar för den totala öppenheten och delaktigheten. Det finns reglementen och annat som styr det hela. Men lite modernare kunde det allt vara.

Som sagt många kommuner satsar på datorer i stället för papper - men hur många talar om hur de ny möjligheterna ska användas? Vad ska datorerna fyllas med för innehåll? Hur ska de användas på ett sätt som leder framåt. Man behöver kanske inte ens vara fysiskt närvarande på alla möten utan deltaga via uppkoppling som Bambuser. Såna här tankar ställer till det för många som kanske bara nått till steget att skanna in handlingar som Pdf-filer och vara nöjda med det. Att flytta in den värld vi har nu i datorn räcker tycker många. Det är ett naturligt steg i assimilering- och ackommodationsfaserna. Vi såg detta hända när e-lärandet var nytt. Böckerna plockades in i datorerna som de var och interaktiviteten saknades. Nu är det annorlunda.

Konflikter saknas inte...


Tekniken finns men är alla människor mogna för att väkomna den? Det är inte lika självklart. Jag skrev i mitt förra inlägg om min egen upplevelse där jag använde min telefon som dator och bläddrade efter ett dokument under ett möte. Det uppfattades som mycket störande av någon anledning och jag blev ordentligt åthutad för att jag inte följde med. Det gjorde jag förstås men det uppfattades tydligen inte så.

Det var ett utmärkt exempel som påvisar vilka olika verkligheter vi människor lever i och det kräver en hel del omtänk om man ska hänga med det nya. Frågan är om det kommer att ske. Tolkningsföretagent måste släppas och acceptansen för olikheter måste öka. Det är inte så att den ena är dummare eller bättre än den andra. Det är helt enkelt bara olika. Vi är inte likadana allihop, vi tänker inte likadant och det kunde kanske räcka med att förstå det. Vi måste öppna upp för det allihop. Framförallt försöka lyfta dessa frågor från person till sak.

Det finns en stor diskussion att ta här.

Det krävs nu omfattande pedagogiska insatser för att öka på förståelsen för den moderna teknikens möjligheter och framförallt inte se det som ett hot.



2 kommentarer:

Anonym sa...

Öppnade just ett brev som kom med Posten från Orust kommun. Det innehöll 3 papper, 1 med information och båtplats kontrakt i 2 exemplar. Ett av dem skulle jag skriva under och skicka tillbaka med Posten. Känns gammalt, tidsödande och dyrt både för kommunen och mig. Kan tänka mig att argumentet för att inte använda internet till detta är "alla har inte det". Eller "alla kan inte".
Det argumentet är lika märkligt som att man inte skulle börjat använda järnväg och telefon innan alla hade och visste hur man använde det.
Så, visst kommer möten m.m. att förändras men det verkar som om i alla fall Orust kommun har en bra bit till det du strävar efter.

Scary Devil Monastery sa...

@Mary X

Paddor både inom politiken och till skolorna. Det jag frågar mig är spontant - Varför? Surfplattan är ett melansteg som mycket bekvämt kunde ersättas med notepads till en tredjedel av kostnaden, exempelvis. En iPad är för obekväm att använda som mobiltelefon och har prestandan hos en tredjeklassens dator.

Till råga på allt är det dessutom just iPad som lanseras. Inte ett ord om att använda billigare men fullt gångbara alternativ.

Jag undrar hur det hade gått med budgeteringen om man hade applicerat samma tankesätt på tjänstebilar - och envisats med att en tung BMW eller Porsche var det enda stilrena sättet en lokalpolitiker kunde transporteras i?