tisdag 22 maj 2012

Dialog eller monolog i bloggen...

UTKAST - jag skriver klart när jag varit på seminariet. Men vill gärna ha synpunkter och instick här...



Är politiska bloggare monologare eller dialogare är en fråga som ska få sitt svar på ett seminarium med Framtidskommissionen idag. Väldigt intressant fråga. Utgångspunkten kan vara att det är lätt att göra sin röst hörd i en blogg men också att det också är en arena för likasinnade och att man blir bekräftad i stället för bemött.

Låt oss vidga frågan lite grann. En blogg och övriga sociala medier är inget annat än verktyg för kommunikation som för all del kommer snabbt ut till en bredare publik än vad vanliga meddelanden via organisationer gör. Ökar internet möjligheten för extrema åsikter att komma fram är en fråga som ställs inför seminariet. Jag skulle vilja säga att det är lite tvärtom. Det kommer fram men det syns också så att det finns alla möjligheter för motkrafterna att verka och se till att det blir uppmärksammat och då menas inte i positiv mening. De allra flesta är trots allt hyggliga människor. Som man brukar säga - dra fram trollen i solen så försvinner dem.

Kan en blogg påverka? Ja naturligtvis. Man behöver inte nödvändigtsvis jämföra en blogg med övrig media. Förvisso blir alla som publicerar sig en del av media och det uppstår en slags symbios mellan bloggare och oliak medier genom den länkande funktionen som är internets blodomlopp. Kunskap sprids och det är bara av godo så länge vi har kollen på källorna. Där behövs vidare insatser. Mer att utbilda kring kritisk granskning av information än att stoppa den som kommer fram. Både avsändare och mottagare har ett ansvar i ett informationssamhälle som vårt där flödet är stort och många deltar. Allt från experter till amatörer. Det finns så oerhört många möjligheter som är större och viktigare att ta vara på än att bromsa.

Politisk blogg som en politisk förening


Om man betraktar en politisk blogg som möjlighet att påverka så finns enorma möjligheter. En lokal förening kanske har några hundra medlemmar som får betala medlemsavgift och möjligen får information om verksamheten via hemsida eller medlemsutskick. De stora aktiviteterna sker i valrörelser. Ett fåtal är aktiva. Man har torgmöten- det kommer kanske 23-100 personer. På en blogg har man som regel flera 100 ibland upp till 1000-tals läsare om dagen. De flesta större bloggarna har det så. Här finns möjlighet till dialoger via kommentarerna och det är sannerligen inte bara likasinnade som deltar. Det finns alla varianter. Utlandssvenskar läser mycket, partimedlemmar över hela landet. Politiska motståndare likaså. Det pågår helt enkelt en politisk debatt som sker på ett annat sätt än det gängse, långt bort från det de politiska organisationerna är vana vid. Utanför kontrollen och det är liksom poängen. Den som vill ha tolkningsföreträde kommer förmodligen att misslyckas. Då dör engagemanget och förmodligen ganska snabbt. Den frihet i ord och tanke som internet erbjuder och som man i vissa fall prisar och i andra fall är kritisk emot är det som driver de som deltar i det hela.

Problemet med att ha en politisk blogg är att den påverkar och är aktiv utanför den egna valkretsen... Där har vi ett problem idag... Vad gäller politisk påverkan. IMHO.




fortsättning följer...



4 kommentarer:

Trollan sa...

Spännande frågeställning. Själv är jag lite tveksam till många uttalade politiska bloggar. Jag är mer intresserad av att följa människors tankar, oavsett partifärg. Kanske är det partifrågor det handlar om, men då baserad i en verklighet. De där enskilda fallen vår statsminister skyr så mycket tycker jag å min sida om att läsa. Jag har läst en del av Kent med, men där liksom netroots känner jag en massa floskler varningar och äktheten försvinner.

Jag vet inte om du har läst så mycket hos http://anybodys-place.blogspot.se, annars rekommenderar jag henne och framförallt då hennes analyser av de rödas bloggande.

Jag hoppas att du kommer skriva lite mer om vad du menar med att det är problem att en politisk blogg påverkar och är aktiv utanför valkretsen. Det låter lite som problemet som många av de röda har. Att människor som inte redan är frälsta ska komma och tycka och undra, nej, vet hut. :)

För mig är det tvärtom intressant att se hur man resonerar i bloggarna. Det kan få mig att se över mina egna ståndpunkter och funderingar i olika frågor.

Gun Svensson sa...

Om man ser bloggandet som ett relationsbygge så påverkas och påverkar man på det mellanmänskliga planet, vilket jag tycker är vad vi människor behöver mycket mer av. Är man öppen för andras syn på saken kan man tvingas tänka ett extra varv. Som megafon har den nog en begränsad räckvidd.
//farmorgun

(M)egaskalle sa...

:)

Engelsk översättare sa...

Tycker att bloggandet är mycket viktigt för den politiska debatten. Har fört debatten närmre mig och upplever att jag fått en större insikt i vad som ligger bakom diverse hållningar.

Det är inte längre enbart debattartiklar i DN som informerar (och irriterar) men tack vara bloggandet så har i alla fall jag kommit närmre de diskutioner som ligger bakom ett ställningstagande i en fråga.

Tror att bloggandet faktiskt påverkar demokratin i positiv riktning.