fredag 6 juli 2012

TEDxAlmedalen 2012 - bra för själen...

TEDxAlmedalen bjuder alltid på sköna infallsvinklar. Stämningen på topp och intressanta berättelser från inbjudna talare. Temat var "The world is gettng better" och all gav sin syn utifrån egna perspektiv. Bilderna nedan är inte i ordning utifrån programmet, det gäller att spränga sina tankebanor.


Björn Falkevik bakom spakarna - tekniken måste fungera och dagsljus är inte nödvändigt. Det blir video av alltihop sen. Björn kör runt som en skottspole och spelar in massor under Almedalsveckan. Tidiga morgnar och sena kvällar. 

Cecilia Uddén - världsreporter, talade om embrace your failures - att våga misslyckas. "I´m an advocate of failure". Hon talade också om hur viktigt det är att förändra fördomar och attityder mot araber. Överhuvudtaget blir världen bättre av att vi lär känna varandra och får kunskaper om andra sätt att tänka. Trots allt är vi ändå ganska lika.

Vi lever i en digital tid, så självklart har alla sina verktyg igång, det filmas och det twittras - allt blir live och tillgängligt även för dem som inte är där... Det är transparens när den är som bäst.




Dennis Camitz underhöll med egna låtar. Han kommer snart med en EP (finns det såna numera?). Duktig kille. Verkligen.



















Hoa Ly berättade med inlevelse och pulsmätare på magen om hur man via appar kan påverka sin hälsa. Utifrån ett vetenskapligt synsätt kan man få hjälp med både det ena och det andra som exemplevis depression och sömnsvårigheter. Det handlar om att samla sin egen data och analysera den. Mycket spännande tanke. Det finns exempelvis en app för 15 kronor att ladda ner för att bearbeta sömnproblem. Ta tag i dig själv och lös dina egna problem.














Leo Razzak - ung socialentreprenör berättade med inlevelse om hur han och hans familj startade ett projekt för barn i Bangladesh. Berättelsen om hur det hela började var väldigt stark. Hans far nationalekonomen sålde meloner på Torget i Sverige (hur kan vi slösa resurser på det sättet, gör mig arg, alla med utbildning måste få glädja både sig själva och andra med den, eller hur) en dag blev han sjuk i en cancersjukdom. Leo frågade honom om vad han ville göra med sitt liv. Använda en bit av den mark som finns i Bangladesh sa pappa och sgat och gjort så åkte dit och gjorde i slag i saken. Tillsammans är viktigt och att göra något med nära och genuina relationer sa Leo. Det är intressant och en stor kulturskillnad mot oss i Sverige där vi ofta välje rbort familjegemenskapen för vänner och andra. Det kanske är något att tänka på. Läs om det fantastiska familjeprojektet här.

















Rebecca Chiao kom resandes från Egypten för att berätta om sin organisation Harassmap -  den jobbar för att få stopp på sexuella trakasserier mot kvinnor. Hon berättade om en egen upplevelse när hon blev utsatt för en blottare. Hur hon stod där livrädd utan att våga röra sig och funderade över hur hon var klädd, vad hon hade gjort för detta osv. Den klassiska skuldbeläggelsen. Det är vårt eget fel. Så är det sällan. Omgivningens fullständiga ignoreradne var också en del i det hela sgm kändes riktigt fel. Sagt och gjort -här organiserades det upp en rörelse mot detta. Det handlar om att göra själv. Att ta initiativet.















Arrangörerna av TEDxAlmedalen presenterade som vanligt med hela hjärtat...
Anton Johansson från Twingly och Sofie Bachrach från Greatness














Och så musik i pausen, med mingel och varmkorv... 











Det var en uppmärksam skara människor som andäktigt lyssnade in vad de olika talarna hade att berätta. När mörkret kom lystes trädgården upp av en fantastisk ljussättning.















Så här ska jag göra i min egen trädgård när jag kommer hem...
















Ett väldigt starkt intryck gjorde Julia Mjörnstedt som  tillsammans med sin kompis dragit igång organisationen ung cancer. Hon berättade om sin kompis som fick diagnosen cancer och skulle försöka reda ut hur hon skulle göra med situationen genom att kontakta myndigheter. Eftersom hon studerat fick hon ingen sjukpenning. CSN begärde på stubben att hon skulle börja betala 3500 kronor i månaden och om det var så att hon hade en dödlig diagnos ville de ha alltihop tillbakabetalt direkt! Innan hon dog så att säga. Hyran skulle betalas, mat måste man ha så det var bara socialen kvar att vända sig. När hon gjorde det blev hon hårt ansatt av dem också. Hon var för ung för att söka socalstöd ansåg de där. Nu var hennes familjesituation sådan att där fanns inte hjälp att få. Socialtjänstemannen krävde att hon skulle byta lägenhet för den hon hade på den adressen hon bodde var för dyr, hyran borde enligt deras beräkningar och tabeller vara cirka 2000 kronor lägre. Det var då en etta på 35 kvm ungefär. Det är lätt att byta bostad mitt i Göteborg, det vet alla.

Sen ombads hon att klä av sig för vägning och mätning så att de kunde räkna ut hur många kalorier om dagen hon skulle behöva och därifrån fanns en schablon om hur mycket pengar hon skulle få till mat om. (sic!)

Detta är så hårresande att man tappar andan. Det finns verkligen mycket att göra för att arbeta fram empati hos tjänstemän i den offentliga sektorn. Det måste finnas en slags mänsklig rörelsefrihet i deras jobb. Annars är vi illa ute här i landet. Här finns det utvecklingspotential för regeringen och statsministern. Det bör finnas fram andra mått för offentliganställda än hur man följer reglerna. Empati... empati... empati...

Julia sa att vi ofta sitter och drömmer om det som ska göra oss lyckliga och tyckte att vi ska vända upp och ned på det där tänkandet och istället göra nåt åt det som gör oss förbannade. Det är då vi har kraften... Det är nog så sant så sant.


Fylld av inspiration blev man som vanligt på TEDxAlmedalen - det är väldigt stärkande att höra människor tala utifrån personliga erfarenheter. I miljön i form av skymningsteater så sitter det kvar. Länge.

Foto: Ragnar Jensen.

Förra året såg det ut så här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

4 kommentarer:

manen sa...

jo en del grupper ger ut album i LP och EP-format numer.

Mary X Jensen sa...

Allt kommer och går och kommer tillbaka.

Anonym sa...

Man väger och mäter INTE människor som söker ekonomiskt bistånd. Man går när det gäller bistånd till mat på schablon. Jag vägrar att tro att den uppgiften är sann. Det skulle i fall det hänt vara grund för kritik både från socialstyrelsen och JO.

Med vänlig hälsning

Else Ammor

Anonym sa...

Man väger och mäter INTE människor som söker ekonomiskt bistånd. Man går när det gäller bistånd till mat på schablon. Jag vägrar att tro att den uppgiften är sann. Det skulle i fall det hänt vara grund för kritik både från socialstyrelsen och JO.

Med vänlig hälsning

Else Ammor