måndag 27 augusti 2012

Använd fel ord och du är bytet direkt...

Ett favoritcitat som jag ofta använder är detta:

I know that you believe that you understood what you think I said, but I am not sure you realize that what you heard is not what I meant.
(Robert McCloskey) 

Det återaktualiseras ständigt. Nu senast i samband med en kort diskussion på twitter. En moderat ung man använde ordet klappturk och vips så var drevet igång och han utsågs till rasist och dessutom började det handla om att det nog stod för alla moderater det där. Nu måste Fredrik Reinfeldt fram och verkligen tala om var partiet står osv osv... Ni vet hur det blir. Det finns ingen ände, det blir tidningsartiklar och bloggar. Det får stora proportioner, bytet ska lägga sned till varje pris och helst ska partiledaren ryka också. Rasistspåret togs genast fram.

Det började med en sån där vanlig tramsdiskussion som ganska ofta sticker emellan nyhetsflödet på twitter. Plötsligt så skojades det om Löfvens tal och uttrycket Klappkurd dök upp. Nalin Pekgul togs upp som exempel eftersom hon stått och klappat händerna jättemycket när Mona Sahlin var igång och talade. Detta förevigat på Youtube i film för den som vill se. 

Med tanke på hur vågorna går på twitter mest hela tiden, det är hundratals diskussioner igång så blir det ibland nedslag. Det är klart, moderater som säger nåt som kan antas vara rasisitiskt är mumma att dra igång nåt kring. Sagt och gjort - det blev en himla massa press och media kring detta. Killen måste avgå osv osv. Ingen djupare analys gjordes utan det var bara pang på rödbetan så var allt igång. 

Det händer hela tiden såna här saker i olika debatter och diskussioner och får man chansen att hoppa på en partimotståndare så gör man gärna det. Minns ni livet kring Mona Sahlins snygga handväska? En handväska som plötsligt fick stå som symbol för allehanda olämpligheter. Det var helt makalöst. Att nu en ung moderat uttrycker sig aningens klantigt på twitter blir plötsligt i det nörmaste en statsangelägenhet. Det tappar proportionerna bara. Självklart måste man ha koll på vad man säger på twitter och man ska kunna stå för det sen också. Men man kan aldrig i förväg veta hur det man säger ska tas emot. I vårt land uttalar vi oss inte i negativa ordalag om personer från andra länder - det är inte politiskt korrekt. Vi får inte kalla en chokladboll för negerboll utan att det blir ett himla liv och nästan krav på folkomröstning. Däremot är helt OK att kalla mig för jävla moderatkärring eller bondjävel, utsugare, kapitalistsvin osv. Är det så mycket trevligare? Egentligen. Varför är det så här?

Den som känner Thomas Böhlmark vet att han är en vänlig kille som absolut inte har några som helst rasistiska åsikter. Han skriver mpnga saker på sin blogg som talar för motsatsen. Tänk om journalister och andra hade bemödat sig och kollat upp det innan man gjorde en så stor grej av ett uttryck på twitter som andra tolkade som något annat än det egentligen handlade om. Traditionellt skitsnack helt enkelt utan större mening. Sådant pågår ofta på twitter och andra ställen där människor möts. Varenda ord man säger är inte helt genomtänkt. Framförallt så uppfattar även motparten det man hör utifrån sin värld av bilden.

Läs lite vad Thomas skriver på sin blogg och lägg rasiststämpeln där den hör hemma! Alla vet att det finns ett sådant parti.Ja jag tycker att man ska ursäkta Thomas Böhlmark den här fadäsen på twitter. Det är just vad det är, en fadäs... Klantighet, misstag. Utan djupare mening och innehåll. Den har andra lagt dit. Han har lärt sig en läxa och vet nu hur noga det är att uttrycka sig eller kanske rent av hålla tyst. Men säg så här hur vore det om vi alla skulle göra oss omaket och fråga - Hur menar du nu? - innan vi bara drar iväg och för våra egan tolkningar av allting.

Har jag gjort saken värre nu för att jag försöker balansera upp den här historian? Det hoppas jag verkligen inte. Men däremot önskar jag mig en diskussion om vad man får säga och inte och gärna varför också. Det vore en intressant sak att tala om. Jag anser inte att moderaterna ska vika ner sig för detta utan snarare stötta en medarbetare som trampat i klaveret. Det är så lätt och enklast förstås att låta omgivningen bestämma hur det ska gå. Det tycker inte jag.

Jag tror att Nalin Pekgul är en mogen person som väl skulle kunna ta en kopp kaffe med Thomas så att de kunde lära känna varandra. Att ha olika åsikter är en sak men människor är vi faktiskt allihop. Med allt vad det innebär.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Du missar poängen. Böhlmark är politisk sekreterare hos Moderaterna på riksnivå, tillika ansvarig för de sociala medierna i samma parti, personligen rekryterad dit av partisekreterare Kent Person. Om det förpliktigar? Tror fan det.

manen sa...

vad var männska kan lära av detta är att dra upp vissa sorters skämt i den, så att säga, offentliga diskussionen kan lämna öppet mål för allehanda folk att yla efter din skalp. Trist sa Bill, Trist var ordet sa Bull.

Mary X Jensen sa...

Det är klart att det förpliktigar. Men det gör ingen till fullständigt felfri att man har en anställning. Alla kan göra fel. Även du - som skriver anonymt här. Varför?

Jerker Ek sa...

Jag har väldigt svårt att tolka "klappturk" som något annat än ett oerhört grovt rasistiskt påhopp. Jag tycker inte att man ska säga så internt till sina kompisar heller. Helst vill jag inte ens att man ska tänka på det sättet.

Men ok, jag köper att han är en vänlig själ som sagt något ogenomtänkt för att vara rolig på twitter. Ok. Men ACK vilken dålig hantering. GAAAH!

Att sedan ta bort twittret, med en snorkig liten notis på temat "Noterade att folk inte gillade en tweet"! Århundradets sämsta ursäkt. Han medger inte att han gjort något fel eller sagt något dumt utan bara att folk gnäller. Och sen gömmer han sig bakom presssekreteraren! Man tar sig för pannan, så dumt! Presssekreteraren kan inte be om ursäkt å hans vägnar, det betyder noll och ingenting när det kommer ur någon annans mun och ännu mindre än så när det kommer från det välpolerade propagandaministeriets.

Så hur ber man om ursäkt när man sagt något riktigt grisigt? Man börjar med att ta på sig ansvaret, erkänner att man gjort något dumt och försöker förklara varför. Jag skulle vilja rekommendera Stephen Frys sex sidor långa ursäkt till polackerna efter att han antytt att Polen var ansvarigt för förintelsen.

Länk här: http://www.stephenfry.com/2009/10/19/poles-politeness-and-politics-in-the-age-of-twitter/

Jerker Ek sa...

Det också sägas att moderatpartiets omedelbara reaktion - ta avstånd och ta bort honom från twitter-kontot - inte precis gör saken bättre.

På så sätt bekräftar de nämligen att han förtjänar att tas avstånd från och inte betros med ansvarsfulla uppgifter.

Mary X Jensen sa...

Det är nog så att alla inte förstår vilken enorm genomslagskraft de sociala medierna kan ha. Det är olyckligt och själv använder jag aldrig tillmälen om personer. Inte politiska motståndare heller. Det är roligare att diskutera och debattera tycker jag. Alla är människor och de allra flesta är trevliga. Men den politiska jargongen kan verkligen vara trist. Sen får man kanske inte vara så himla känslig för allting heller. Världen är inte bara varm och vänlig. Jag menar bara hur (S) och V kan tala om Moderater. Den retoriken är förfärlig...

Överhuvudtaget bör människor skärpa till sig när de snackar med andra.

Följ twitter under några veckor så kan ni se att detta är en ganska uppblåst grej. Tacksam att göra stor.

Det är trist...

Anonym sa...

Egentligen är det nog så att utanför politikernas och journalisternas lilla krets, så är det ingen som bryr sig.

Men den lärdom som många av oss får göra allt för sent i livet, är att man kan aldrig utgå från att de människor som man har omkring sig är ens vänner - hur mycket de än ler när man möter dem.

Mary X Jensen sa...

Anonym du har rätt i det. Det är de där alltför leende typerna man ska se upp med.

Anonym sa...

Jag tycker det här verkar vara två sidor av samma mynt. Utan att ha läst twitteriet. Ointresse av djupanalys och politiskt tankebygge. Och istället lättköpt bekräftelse från konsensusbröder och systrar. Ordmärkeri och invektiv, nedsättande tyckeri och antaganden. Grupptryck och kollektiva segrar. Jakt på uppföranden och etiketter. Ytlighet och fördömelse.

Det finns överallt på nätet, och hör till dess avarter.

Märkligt också egentligen, om nu killen är anställd av moderata partiet för att på ngt vis hålla kontakt med sociala medier. Då borde man väl själv inte skriva där alls. Utan bara ha kontakt med andra som gör det. Som anställd måste man väl vara partilojal hela tiden och representera utåt. Det gör ju rollen som otroligt ointressant och förutsägbar. Vem vill höra en partimegafon som bara rablar texter ur partiprogrammet eller liknande. (s-info, fast det är ju mera en länklista). Det är ju bara att kolla in de olika riksdagsmännens egna bloggar. Tråkigare finns ju knappast.

Jo, det skulle ju vara en partianställd som använder invektiv istället för utvecklade resonemang. Sedan fattar jag inte varför klippet med Pekgul skulle vara roligt överhuvudtaget. Typisk internet-blackout, "titta han tappar byxorna, oh så skoj" 2 miljoner klick. Suck.


-vonObersdorfer-