fredag 3 augusti 2012

Kan man jämföra en sedel med en datafil



Riksbanken har gjort en jättemiss och använder bilder som de inte har rättigheter till på nya sedlar! Det kan man lösa om i bland annat DN. Det är väldigt konstigt att det sker med tanke på den jakt på upphovsrättsbovar som under senare år har trissats upp med diverse lagar som Ipred och annat.

Om man tänker på hur man i Pirate Bayrättegången använde sig av begreppet exemplartillverkning och räknade fram beloppen på hur mycket pengar de fyra åtalade skulle betala i  skadestånd. Då 46 miljoner som nu stigit till 74 miljoner kronor... Enligt beräkningen att varje illegalt utdelad datafil var lika med en missad försäljning.

Kan man då säga att varje sedel i omlopp också är ett exemplar av en bild? Medför det egentligen att Riksbanken till rättighetsinnehavaren av bilden ska betala viss summa för varje framställt exemplar. Det låter dyrt eller hur? Hur många sedlar finns i omlopp? Och får man dela med sig av dem då? Om det finns en bild på varje som inte upphovsman/rättighetinnehavare fått ersättning för? Enligt upphovsrättslagen så ska fotografens namn finnas med dessutom. Det har skett i fel ordning uppenbarligen. Först bestämmer man vilka bilder och sen tar man kontakt med fotografen.


Jämförelsen med Pirate Bays verksamhet är inte helt galen. 


Det ena i den fysiska världen och det andra i den digitala... 


Om man använder sig av de principer för brott mot upphovsrätten som gällde för Pirate Bay så skulle det här bli väldans dyrt för Riksbanken. Naturligtvis kommer man säkert att ordna till det här, kanske inte helt utan problem. Men att problemet uppstått är ett tecken på hur väldigt komplicerat det hela är med upphovsrätten. Det i sin tur anser jag är själ nog för att ta Peter Sundes nådeansökan på allvar, många står bakom honom. Han har nu blivit nekad resning - finns det fler steg att gå? Han är en enskild person som har använt sig av modern teknik och dessutom skapat och byggt upp mikrobetalningssystemet Flattr.  I USA har NSA börjat använda hackers för att komma tillrätta med nätet och använda talangerna som kan det hela. Tänk om underhållningsindustrin anlitat personer som Peter Sunde för att jobba fram ett bra betalningsystem i stället för att sätta dit honom? Spotify visar vad kunderna vill ha och de betalar gärna.


Pirate Bay må ha fungerat som möjliggörare av tillgången till upphovsrättsskyddat material. Det är självklart inte OK att bryta mot lagen. Dock så har det skett i tider av ett fritt internet som söker sina vägar och skapar nya affärsmöjligheter för den som vill se dem. Att man kan nå information den vägen är viktigare än att man ska tillfredsställa den industri som förvånat alltid står och tittar på och inte önskar någon förändring - det har de å andra sidan gjort alltsedan det självspelande pianot. På 70-talet ville man förbjuda videon osv osv. 



Fotosidan
Riksbanken
Riksbanken - regler
BLF






2 kommentarer:

Sharpless sa...

Fast i just fallet med de nya sedlarna så är de ju inte i omlopp ännu, så det finns nog inte så jättemånga exemplar av dem just nu. (Men det ursäktar ju inte lagbrottet i sig)

Mary X Jensen sa...

Jag tänkte i en förlängning...