lördag 15 september 2012

Som vuxen måste man ta ansvar...

Alla vet att när man är vuxen får och ska man ta ansvar för sina handlingar. När Martin Schibbye och Johan Persson gav sig in i Etiopien måste de ha varit fullständigt klara på vilken risk de tog. Inget annat kan vara möjligt. Att de blev haffade, kastade i fängelse och utsatta för tortyr är oacceptabelt naturligtvis, men det är inte i Sverige vi bestämmer hur det ska gå till i andra länder. Så är det faktiskt och det känns aningens magstarkt att det nu efter att de kommit hem till Sverige igen kastas kritik på regeringen, Carl Bildt och UD. Det är ingen av dem som olovligt gav sig in i Etiopien, det måste betraktas som på fullständigt egen risk.

Inte så att jag vill förringa deras upplevelser i fängelset, det måste ha varit fruktansvärt. Alla som har varit rädda någon gång kan nog förnimma känslan av hur det är. Att bli utsatt för det ena efter det andra som berättats hittills går nog inte att föreställa sig. De båda kommer nog att men av detta för lång tid framåt - ja, kanske i hela sitt liv.

Men att efter att få landat på svensk mark, träffat nära och kära och vara i trygghet igen direkt börja skylla på andra tycker inte jag är OK. Glädjen över att vara i säkerhet borde övertrumfa allt. Inte att lägga skuld och anklagelser hos dem som hjälpt till att skaffa hem dem.

Krama varandra i stället och tänk efter ordentligt nästa gång ni utsätter er för risker och ställ frågan om den är värd att ta. Kanske att det inte alltid är så.

Självklart så tycker jag att det är skönt att de båda är hemma igen...


Expressen
DN

DHE  Gunnar Hökmark


3 kommentarer:

ModeratMartin sa...

Men är detta inte bara det vanliga "vänster" tänket?

Pappa staten ska hålla handen på varje medborjare, oavsett vem det är. (och hålla båda händerna med gratis glass till alla med rätt partibok)

Även om medborgaren själv hamnar i trubbel och är ansvarig för sina egna handlingar så är det kollektivet staten som är skyldig att med alla medel hjälpa medborgaren. Alltid. Överallt.

Är inte ett dugg förvånad över kritiken. Men många ser nog kritiken som obefogad och de skjuter sig själva i foten med den.

Anonym sa...

Men det är väl inte Schibbye och Persson som skyller ifrån sig på allt och alla? Det är väl mest den vanliga journalistkåren som försöker köra lite sedvanlig Bildt kritik? Oavsett om den är relevant eller inte. Flera journalister på presskonferensen försökte ju få fram lite mera Bildt-aversioner. Men så vitt jag hörde så avfärdades det med orden från grabbarnna "Bildt avgick ju 2006, samma år som Lundin etablerade sig i Ogaden. Så just hans ansvar var inte vår uppgift att analysera på plats. Vi ville mer studera hur verksamheten påverkade vanligt folk på plats. Inte heller specifikt kritisera den ena eller andra regimen".

Det var ungefär det jag hörde på presskonferensen (inte ordagrant komihåg, men ungefär). Och det tycker jag känns som en väldigt hedervärd uppgift att studera från en journalist. Och oavsett vilket så tycker jag nog att det egna landets medborgare skall få så mycket hjälp som det är möjligt. Utan att någon form av illvilliga tolkningar eller journalistambitioner från olika håll försöker profitera på situationen, genom att förvränga omständigheter.

Mary X Jensen sa...

Anonym - jag tror att vi är ganska överens. Killarna tog en risk, de fick betala dyrt för den och de fick den hjälp de ska ha. Det slutade lyckligt.