torsdag 8 november 2012

Det handlar inte längre om bärbara datorer till skolan...

Fortfarande denna dag hör jag politiker stå i talarstolen och vara stolta över hur de kanske nästa år kan ge bärbara datorer till ungarna i skolan. Jag tar mig för pannan.

Till alla politiker som fastnat i snacket om bärbara datorer till lärare och ungar. Det är ute nu. Sluta tala om det. Tala istället om uppkopplingen till all världens kunskap på internet och hur lärare kan lära ut hur man navigerar där. Idag ryms allt i en mobiltelefon som i sin tur kan jackas in i andra grejer som tangentbord, stora skärmar, högtalare, projektorer osv. Det är innehållet på nätet som är det intressanta inte vilken apparat som används.

Man kan idag köpa två mobiler till familjen för 295 kronor i månaden. Vilka bra avtal skulle inte en skola kunna förhandla sig till. Allt sker på nätet och tappar man en telefon så går det lätt att stänga av tillgången till internet via centrala system. Ingen ko på isen alls. 

Glöm alla tankar på att det är dyrt med bärbara datorer... Tänk om - tänk nytt... och framförallt häng med i utvecklingen.

Jämför detta med den reservoarpenna vi fick från Sparbanken när vi gick i 2:an. Med namnet ingraverat. Som bonus fick vi också en bankbok med 5 kronor insatta vill jag minnas.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det är tilgången till kunskap och internet som är viktig men i skolan måste man också tänka på att det som finns på internet ska, hämtas, varderas, presenteras, sparas och distribueras. Dessutom ska också kunskap från andra källor integreras i det som kommer från internet. Då behövs det både hårdvara och tillgång till bra program. Så det är inte fel att eleverna via skolan ges tillgång till nätverk och hårdvara men möjligheten att använda egna program på de datorer som används får inte hindras. Ska nu sammanställningar och presentationer distribueras och sparas är öppna format "den rätta vägen".