tisdag 13 november 2012

Gympa varje dag i plugget... ge ungarna en cykel...

Moderaterna föreslår gymnastik varje dag i skolan. Det är behjärtansvärt på många sätt. Forskning talar för att man mår bättre av rörelse, man lär sig mer osv. Det är säkert väldigt bra och enkelt eftersom det kan schemaläggas. Det kan också vara det som är det stora problemet, den där schemaläggningen utan möjlighet till spontanitet.

"– Jag tycker man ska försöka hitta någon form av fysisk aktivitet varje dag, säger Tomas Tobé, skol­politisk talesperson (M). (AB)

En sån självklar sak egetligen. Jag saknar dock diskussionen om den naturliga rörelsen i infrastrukturen. Ungarna åker bil ända in på skolgården. Föräldrarna klagar på att deras telningar måste gå eller cykla till idrottsplatsen som ibland finns på annat ställe än just bredvid. Samtidigt så finns det väl inte något naturligare än att röra på påkarna och både få frisk luft och hälsosam rörelse i kroppen. Varför bestämmer man inte att det ska finnas säkra cykel- och promenadvägar till skolan?

Rörelse borde vara något som kommer naturligt. Inte på kommando och tidsbestämt av andra. En del minns sina gymnastiklektioner med fasa. Att stå där och bli sist utvald till brännbollen är något som de som aldrig varit med om det tycker är löjligt. Den där bocken man absolut skulle hoppa över i redskapsgymnastiken var en fasa för den som inte lyckades. I synnerhet som resten av klassen stod och fnissade medan läraren sa - Kom igen då... Du måste klara det här.

Vissa har rörelsen naturligt i kroppen och för dem är de lätt. Men med den kunskap om att människor fungerar olika som finns idag är det väl enkelt att fatta beslut om vad som är bra för ALLA. Den som inte kan på grund av att hjärnan fungerar på annat sätt. Många barn har olika diagnoser som i sin tur ger att de inte klarar allt på samma sätt som genomsnittet. Det är alltid det genomsnittliga vi talar om och utfärdar reglerna efter. Individen ser vi sällan till. Det är en viktig aspekt det också. Å andra sidan så verkar det som om idrottslärare idag har en vidare syn på rörelse än de hade förr.


Vissa skolor anordnar promenadtåg till skolan. Det vill säga föräldrar följer barnen till viss punkt och där väntar en vuxen som tar barnen på gemensam trygg promenad till skolan.

Varför får inte alla ungar en cykel? Liksom de nu ska ha en dator... Eller - de kanske skulle få låna en cykel under terminen.

Bygg in rörelsen i infrastrukturen, trygga cykelvägar för både vuxna och barn borde vara självklarheter i ett modernt samhälle där vi tar hälsan på allvar.

Sen kan faktiskt datorerna vara till hjälp här också. Det finns många datorspel som innefattar rörelse. Som det här - kolla själva. Inte så långt bort från Bertil Uggla och hans morgongymnastik, allt har sin tid.


Studie från Riksidrottsförbundet - intressant läsning.Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Utmärkt inlägg!