tisdag 13 november 2012

Prussiluskan jobbar numera på banken...

En av gårdagens nyheter var att banker numera avgör vad som är riktigt att göra. Icke riktigt är våld- och pornografi tydligen. Då får man inte vara kund om man sysslar med sånt. Den olämpliga kulturen och de olämpliga produkterna ska stoppas. Att man inte vill ha med olagligheter att göra är fullt begripligt. Men här finns också en gråzon. Det blir som på det glada 80-talet när höga politiker skulle avgöra om det var OK eller ej att köpa öl och chips för sina rikskuponger. I mataffören där jag handlade min lunch fick jag inte låta ett tuggummi slinka med i kupongbetalningen - det ansågs inte vara lunch nämligen. Av kassörskan. Det var så gubevars att vissa sparade sina rikskuponghäften och gick på restaurang med hela familjen. Det ansågs vara olämpligt och framförallt orättvist för dem som inte hade tillgång till rikskuponger. Det blev ganska fånigt.

Om bankerna nu ska börja använda sig av subjektiva bedömningar om vad som är lämpligt att handla med så kan det slå fel. Olagligheter kan jag förstå. Men det kan bara vara rättssamhället som kan fatta besluten om det, inte gälla lite hipp som happ för att man inte gillar det själv. 

Johnny skriver om ett möjligt framtidsscenario där man i bankomaten får frågan om vad pengarna ska användas till... Inte omöjligt men som tur är inte sant idag. LÄS

Nåväl det borde vara nån måtta någonstans på prussiluskeriet här i världen.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: