söndag 18 november 2012
Reinfeldt är ingen hästhandlare...
På Essingeleden kopplade jag ur autopiloten och tog rygg på en SÄPO-bil och tänkte att den nog leder mig till rätt ställe. Färden skulle gå till moderaternas Framtidsdag där ungdomsförbundet som slutkläm skulle lämna över nya ideer till Fredrik Reinfeldt. Jag hade tur och kom till rätt plats.
Natten till lördagen hade ett gäng unga muffar suttit och sammanställt en mängd förslag för att fylla på den redan stora idebas som funnits i de arbetsgrupper man tidigare satt upp. Twitter, mail, facebook och telefoner gick varma och det kom fram väldigt många nya förslag både utifrån och inifrån, dessa ska nu vaskas fram och sorteras för att presenteras inför kommande stämmor och möten. Den som tror att det är idétorka får tänka om.
Vi fick höra många ministrar berätta om sina områden. Anders Borg tog upp sitt liv på landet och betraktar sig som landsbygdsbo och påtalade problemet med högre bensinskatter för den gruppen som verkligen behöver bilen för att fungera. Om miljöpartiet får råda så får vargarna fritt spelrum och det är inte vad alla landsbygdsbor gillar. Det senare ett uttalande som fick publiken att reagera. Tänk att det är så oerhört provocerande att nämna vargarna. Vi har dem i närheten här och jag tycker att det är oerhört svårt att förhålla mig till problemet - å ena sidan rädslan för dem och å andra sidan vikten av att de finns kvar.
Självklart så handlade det om jobben och hur vi ska få till dem framöver och Anders Borg presenterade dagens nyhet - att ta bort den differentierade arbetslöshetsavgiften i a-kassan. Men förutsättningen är att fackföreningsrörelsen och arbetsgivarna kan komma överens.
Fredrik Reinfeldt öppnade sitt tal med att säga att det inte är så lätt att vinna val 3 gånger i rad, nästan ingen har gjort det. Detta yxade Aftonbladet till som att han menade att han givit upp tron på att alliansen ska vinna även nästa val. Till vissa moderatmotståndares stora glädje. Det är dock taget ur ett sammanhang för det är inte så att han menade att alla skulle ge upp och gå hem under den dag då 24 muffare suttit i ett dygn och tagit fram både sina egna och andras ideer för att ge dem till honom. Snarare tvärtom så var det nog att man får ligga i om man ska vara på topp. Alla som lyssnat till Fredrik Reinfeldt vet att han inte är hästhandlartypen precis. Han ser fler sidor av en sak och det är något jag personligen uppskattar mycket. Det gör faktiskt Löfven också, de är rätt lika på det sättet de två.
Peter Högberg är en tänkande och reflekterande socialdemokrat som insåg att den här förenklade tolkningen inte betyder att moderaterna gett upp, snarare en uppmaning till att jobba hårdare. Inte heller duger det för socialdemokrater att slå sig till ro. Du har rätt i det Peter.
Att tro att Fredrik Reinfeldt gett upp eller säga att han dålig ledare är nog att inte förstå hur det fungerar. Visserligen vill många ha en stor ledare som den ende att se upp till - men en klok ledare förstår att det är många krafter som behövs för att nå framgång och då släpper man fram andra. Finns det något fånigare än när det bara finns EN person som alla ska se upp till och låta sig ledas av. Detta tog Fredrik Reinfeldt upp som avskräckande exempel i sitt anförande när han redogjorde för sin nyligen gjorda Burmaresa där maktmänniskorna isolerat sig i egna statsdelar med jättestora tjänsterum i enorma byggnader med sexfiliga motorvägar för att det skulle se stort, mäktigt och pampigt ut. Själv är han ganska långt ifrån det där kan man upptäcka om man lyssnar till vad han har att säga och inte bara lägger in sina egna förutfattade meningar hur man själv vill att det ska vara.
Arbetsmarknad, jobb och framtid...
Ett intressant inlägg under dagen var det som diskuterades kring framtidens arbetsmarknad. Själv såg jag hur dessa tre representerade den konflikt som finns på arbetsmarknaden idag. Det var den livfulle entreprenören som jobbar dag och natt, säljer hus och allt hon äger och har för att satsa och lyckas. Det var fackföreningsrepresentanten som talade dom hur man måste vara systematisk och finna 400.000 trygga jobb inom välfärden och att en akademisk grundutbildning är nödvändig framöver. Så var det skivbolagsdirektören som sa att de aldrig sålt så mycket musik som nu. Tack vare IPRED-lagen trodde han att Spotify och liknande tjänster kommit fram. Det tror inte jag, eller snarare vet. Spotify fanns redan och jagvar själv en av dem som hade ett konto innan det fanns och jag gav många andra tillgång till det genom möjligheten att prova på. Kvalitetskraven drev nog mer här än underhållningsbranschens rädsla för att förlora intäkter.
Han sa att det i framtiden behövs kreativitet med kunskaper i pedagogik, IT- och juristkompetens. Det är ju mina kompetenser! Så fint tyckte jag och tog genast kontakt med honom och talade om hur emot IPRED jag alltid varit men i övrigt höll med i vad han sa, så vi bestämde oss för att ses framöver. Ser jag fram emot. Kan bli ett spännande och mycket kreativt samtal kände jag. Smart kille. Numera lär man inte bara sekventiellt.
Det är lätt att fastna i gamla strukturer - kolla in det här TED inslaget.
Vad gäller entreprenörskap så har Maria Hagbom funderat över det. Måste man slå sig gul och blå och svetta sig blodig för att lyckas. LÄS hennes funderingar här.
Men som sagt - det blev uppenbart vad som gäller och hur olika det tänks - undra på att det uppstår konflikter. En del ordning, en del kaos och en del hårt arbete. Slås dessa samman så kan det bli bra. De kanske skulle prova på varandras jobb nån vecka eller två.
Hur som helst en lokal fylld med likasinnade är alltid inspirerande... Det är också anledningen till att det inte är helt enkelt att skippa politiken som intresse även om det ibland föresvävar som alternativ... Så heja moderaterna, jag kör på ett tag till. Nu blir jag nog anklagad för att vara megafon igen. Men snälla nån varför skulle man vara med i ett gäng man inte gillar?
SvD Dagens Opinion Expressen Böhlmark Sjätte mannen, intressant
Läs även andra bloggares åsikter om moderaterna, framtidsdagen2012 fredrik reinfeldt, MUF, arbetsmarknaden, val2014
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar