torsdag 17 januari 2013

Går vilse i barndomsfattigheten...

Jättediskussioner har idag uppstått efter Janne Josefssons neddragning av brallorna på välgörenhetsorganisationer som använt statistik om barnfattigdom i Sverige på ett sätt som man kan ifrågasätta. Det har väckt starka känslor hos många. Barnfattigdom - det är verkligen ett begrepp som tar tag i en ordentligt. Ett äkta värdeladdat ord som socialdemokrater använt för att förklara hur iskalla och egoistiska borgerligheten är. Siffrorna som välgörenhetsorgansiationerna använt har tydligen kunnat tolkas lite på olika sätt.

Det förfärliga med det här är att de som är fattiga och har det svårt kommer i kläm. Skammen att vara fattig kan man kanske inte riktigt förstå om man inte själv varit precis där. Men det som slår mig här är att det mest talas om den materiella fattigdomen. Man skäms för att man inte har råd att köpa en pizza. Eller följa med på någon resa som ALLA andra åker med på. Det är sällan så när man börjar syna saker i sömmarna. Det finns individuella varianter på det mesta.

Det som slår mig allra mest i diskussionerna nu är att det mest handlar om den materiella fattigdomen. Den som går att beskrivas med statistik och som bekant kan statistik användas på olika sätt. Egentligen är det lite förskräckande. För vem talar om den fattigdom som uppstår när man saknar kärlek i sitt liv. Det om något är fattigdom och något att sörja och må dåligt av. Själv är jag inte uppvuxen i ett hem med stora materiella resurser, men mycket kärlek har jag fått av en hel släkt som alla brydde sig om varandra. Det känner jag som en av de bästa saker man kan få med sig i livet. Att gå med ärvda skor och begagnad cykel är inte det viktigaste här i världen. Det blir ordning på de flesta... Det finns också en individuell upplevelse av fattigdom som inte är så lätt att komma åt heller.

Tove Lifvendahl sätter fler ord på mina tankar. Det finns många olika sorters barnfattigdom.

Maria Hagbom på ämnet...
Mattias Ronge
Uppstuds
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: