fredag 18 januari 2013

Hade hon stulit tåget... Nej det verkar inte så...

Självklart ska man vara försiktig med orden. Men samtidigt så måste man själv tänka efter om det man hör verkar rimligt. Tidningsrubriker är inte sällan överdrivna och vinklade. De ska sälja innehållet, vilket ganska ofta inte alls stämmer överens med rubrikerna. Jag minns särskilt en på en av de ledane damtidningarna. Prinsessan känner babyglädje och så satt hon där på bilden med en hundvalp i famnen...

När jag hörde om olyckan med tåget i Saltsjöbaden tidigt på morgonen drogs jag med av de som sades förstås, likt alla andra. Kära nån - en person har stulit ett tåg som brakat rakt in i ett bostadshus. Vilken knäpp människa det måste vara som gör sånt. Det kunde man sen läsa i tidningarn om också. Det här var kanske rent av ett självmordsförsök eller rent av en terroristhandling. Det finns inga gränser när det går igång. Det är precis så vi människor är. Vi laddar in de kunskaper vi har i hjärnan och så drar det igång. Min favoritteori kring detta är attributionsteorin - vi tillskriver människor felen och glömmer bort att det lika gärna kan handla om situationen som händelser uppstår i. Vi drar felaktiga slutsatser utifrån det vi själva känner till, sk. bias. Man drar en förutfattad mening utifrån sina egna kunskaper. Se där vad klumpig hon är tänker vi när någon faller, trots att det är situationen som gjorde att hon föll. Det låg ett bananskal där. Detta handlar också Daniel Kahnemans bok om Tänka, snabbt och långsamt om.

Detta är också en förklaring till att så många haft lätt att tro på rubrikerna om det här fallet. Samtidigt som kvinnan, städerskan på tåget legat nedsövd på sjukhuset har det skämtats om händelsen och osannolika bilder hur det ser ut med tåget inkört i huset har visats och delats över nätet. Jag gjorde det själv på en bild som man fått in Gevalialoggan med temat - När du får oväntat besök. Det såg verkligen ut som en av deras annonser det här. Vid närmare eftertanke så borde detta inte ha gjorts, men man ser hur lätt det är att falla in i flockbeteendet även om man inte alltid brukar göra det. Samtidigt så var detta en händelse som var så oerhört svår att begripa så att det krävs lite galghumor.

Skrattar åt kvinnan som nu ligger på sjukhus ska man se upp med. Vi kan bara hoppas att hon vaknar upp och blri sig själv igen. Ingen av oss vet vad som hände ännu. Dock så har det väl från arbetsgivarens sida visat sig att det nog mer lutar åt en olycka. Att tåget sattes igång medan hon var där och städade helt enkelt. Det som inte får hända hände. Om det är så kan vi hoppas att hon får ett rejält skadestånd från sin arbetsgivare som först uttryckte att hon stulit tåget. Det var förmodligen just det vi beskrivit ovan - det första som kom i tanken. Någon har stulit tåget. Det var inte rätt. Hon är inte längre misstänkt.

Slutsatsen vi kan dra är att vi ska tänka efter ett par varv innan vi bestämmer oss för vad som har hänt. Världen är inte alltid vad den ser ut att vara för att fritt citera Agent Cooper i Twin Peaks. Men lätt är det inte att låta bli. Kanske dock att vi kan ära oss något av denna händelse. Att tänka en meter längre och inte bara låta reptihjärnan slå till.Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

A.N. sa...

Om man tänker en gång till.. så blir man misstänksam. Startade tåget av sig själv?

Mary X Jensen sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det är lite lustigt. När jag först hörde om det här med tåget, så var det på internet. Och det var en person som skämtade om det, eller åtminstone skrev något fnissigt. Men, och det har jag tänkt på efteråt, den personen skrev att det var en olycka. Han/hon utgick liksom från det direkt. I och med det så var bilden satt för mig från början. Det var självklart en olycka.

Efter ett par timmar hörde jag däremot vänner och bekanta prata om händelsen. Då hade hon också knyckt tåget. (?) Jag läste då lite mer om det på nätet, och där var den självklara ingången att hon knyckt tåget. Konstigt tänkte jag. Varför skulle hon göra så, det finns väl ingen mening med att knycka ett tåg.

Och svaret verkar ju också vara detta. Visst inte har hon icke knyckt tåget. Förstås. Hur kunde man inbilla sig att så var fallet.

Så vi lär oss att internet och kanske främst de avlönade journalisterna, är en vargflock.

Men tack vare nätet så finns det spridda sunda åsikter bland allt entydigt strömmande standard skrål.

Lätt pinsamt blir det nästan när en journalist sedan står och pressar en lätt okunnig tågbolagschef "varför anklagade ni kvinnan för att ha stulit tåget!?" "Va, gjorde vi, det var väl kanske inte så vi sa riktigt, men jo det kanske det var, i så fall ber vi om ursäkt". Hm, skall man inte kunna ifrågasätta det man förmedlar, skall man inte som journalist lägga in brasklappar och försöka hitta olika vinklar på alla frågeställningar? Skall man få smälla upp allt hur stort och fel som helst, och sedan skylla ifrån sig på okunniga källor?!

-Lars-Erik Benglemo

Mary X Jensen sa...

Ja det kan man fråga sig. Att stjäla ett tåg som inte kan komma längre än att krascha in i ett hus som står nära är bara det en sak att fundera över om det kan vara rimligt.

Tur att ingen kom till skada.