söndag 20 januari 2013

Centern, opinionssiffror och politisk debatt...

Så kom de igen. De ständigt återkommande opinionssiffrorna som denna gång visar att centern har de sämsta hittills. Det tillskrivs förslaget till nytt idéprogram som var i liberalaste laget för många. Förslagen har diskuterats mer än många andra politiska förslag. Just tanken på att man skulle få gifta sig med vem och hur många man ville utan att staten skulle lägga sig i var nog den som tog mest fart. Det förslaget resulterade i att man började tala om månggifte och det snackades om harem och kvinnoförtryck och det ena med det andra.  Känslorna kom i rejält svall från olika håll. Att kvinnor skulle förtryckas av mannen och det ena med det andra. Samtidigt så lever människor som de vill idag utanför äktenskapslagens råmärken. Så egentligen kanske frågan om vi ska ha äktenskap överhuvudtaget är det som gäller. Kärleken går sina egna vägar och formen för hur man vill leva bestäms trots allt av parterna själva. Samtidigt så är det bra att det finns vissa betingelser för samlevnad. Det handlar om respekt och ansvar som väl inte alltid verkar självklart för alla. Läs äktenskapsbalken och se vad där står. Helt dumt är det inte som det är. Kanske att det är så att det egentligen är det här med man-kvinna som spökar i en tid när vi ser så många andra konstellationer. Detta var min reflektion över en av de frågor som fått uppmärksamhet genom det förslag till idéprogram som bl.a Per Ankersjö varit med och tagit fram. Läs här vad han skriver.

Nåväl om det är de här för många kontroversiella förslagen eller annat som nu sätter press på centerpartiet vet man egentligen inte. Jag läser Göran Erikssons artikel och fastnar på orden "När Lööf kliver upp i talarstolen  måste hon kunna svara på hur Centern ska lösa programkrisen, och lugna de partikamrater som är rädda att förlora sina jobb och uppdrag." 

Inom politiken är det många krafter som samverkar. Inte alltid idealen som styr. Det är en baksida av demokratin som finns här. Professionaliseringen av politiken är inte alltid av godo. Tyvärr. Några få välbetalda i toppen, ett gäng underhuggare med rejäla arvoden som håller med och sen en skara som röstar rätt. Det är inte gynnande för en fri politisk debatt. För helst ska man inte ha några egna åsikter och den som har det åker ut. Det gäller att hitta rätt personer och det är svårt, så sa en här ledande person med anmodan till mig att vara mer tyst och ödmjuk. Socialdemokraten Johan Westerholm som också oftast säger vad han tycker är inne på samma tankar i dagens bloggpost.

Som engagerad i samhällsdebatten så vill man vara med och bidra till samhällets utveckling inte bara nicka och le åt allting som serveras. Gör man det så stannar allting upp. Det är därför de så upplyftande med centerns lite friare diskussioner och öppenhet i årets ideprogramdiskussion. Jag är övertygad om att detta på sikt är av godo och att det i sin tur ger inspiration till alla andra partier också. Moderaterna har på sätt och vis tagit det hela åt det öppnare hållet genom Fredrik Reinfeldts resande runt i landet de senaste åren och den öppenhet med att ta in synpunkter utifrån som varit rådande. Det finns hopp på centralt håll i alla fall, nu gäller det att det rinner ner på lokalplanet också. Där finns en del att önska. För en frisk demokrati behöver en livlig debatt.

Så heja Annie... idag är siffrorna kass, imorgon är de kanske bättre. Det går inte att fastna i opinionssiffror. Alla vet vi det. Det svänger snabbt. Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap och föreståndare för SOM-institutet  skriver om värdet av opinionsmätningar 

"Nu räcker det ett tag. Svensk inrikespolitik tycks ha blivit helt förhäxad av mätningar av hur väljarna skulle rösta om det vore riksdagsval idag. Mediernas spelorienterade bevakning -- gestaltningen av politiken som ett spel -- är allt oftare så överdriven i sin omfattning att den tränger undan annat som är viktigt att bevaka." - läs mer här.


Hoppas att Heidi Avellan inte har rätt när hon menar att nu är locket på i den politiska debatten på grund av att centern varit kontroversiella. Det vore verkligen trist - för demokratins skull.




Olika åsikter: Kunskapssamhället, 6M, Röda berget

Inga kommentarer: