tisdag 15 januari 2013

Varför får jag inte fortsätta arbeta fast jag bara är 50 år?


Ett intressant ämne idag är varför många av oss som är äldre inte får de jobb som söks trots att vi är nog så kvalificerade för dem...

G Ä S T B L O G G

Varför får jag inte fortsätta arbeta fast jag bara är 50 år?
Den frågan ställer sig många 50+ åringar som har mist sitt arbete idag?

I arbetslinjen följer resonemanget att vi måste arbeta längre än till 65 års ålder. Det talas också om att det kommer att uppstå arbetskraftsbrist i samband med stora pensionsavgångar. Enligt en undersökning gjord av rekryteringsföretaget Manpower var Sverige näst sämst på att rekrytera äldre  av 28 länder! Man har där tittat på andel arbetsgivare som har en strategi för att rekrytera  och behålla äldre arbetstagare i sin organisation.
Bäst på att rekrytera personer var Singapore där 48 % av arbetsgivarna svarade ja på frågan om de arbetade aktivt för detta. Hong Kong  kom tvåa med 24 %. Österrike 21 %. Kina !8 %.

Sämst på att rekrytera och behålla äldre personer i sin organisation  var Grekland med 5 % , Sverige med 4 % och sist Polen med 3 %!
Men vem är då ”äldre arbetskraft” i den här undersökningen , där Sverige var näst sämst av 28 länder? Jo, alla som har fyllt 50 år! Alltså människor som har enligt nuvarande regler bör arbeta tills de fyller 65 år. Upp till 15 år till! Och till detta förslaget om att alla bör  arbeta till 67 års ålder!

Varför är arbetsgivarna så motvilliga att anställa äldre? Är det pensionsreglerna, LAS eller en  allmän attitydom  att äldre arbetar sämre?  Eller är det en allmän åldersdiskriminering som vi har implementerat i Sverige?  Krafttag behövs för att förändra  attityderna mot  50+ !
Eller är lösningen då attitydsförändringar inte sker på kort tid kanske att förbättra  och förenkla reglerna för att starta företag?  Om det blir enklare att starta företag  kan nya jobb skapas!  Och kanske de 50+ som startar företag lättare ser potentialen att anställa andra äldre! Och på sikt skapa en attitydsförändring i samhället om att 50+ fortfarande duger!   


Anne-Christine Carlberg (M), Jur.kand och DIHR

(intressant)
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

3 kommentarer:

Håkan Persson sa...

Jag har en bit kvar till 50 och jag har då verkligen inga planer på att sluta jobba bara för den saken skull. Det är riktigt illa att det finns sånt som åldersdiskriminering när det samtidigt finns kompetensbrist. Hade jag varit i behov av arbetskraft och fått välja så hade jag utan tvekan valt en 50 plusare. Det finns ju en massa fördelar. De stanna förmodligen längre på jobbet och i och med det blir de mycket mer lojala. De bär även med sig en erfarenhet och kompetens som inte går att plugga in. Det måste självklart ske en attitydändring snarast. Jobb föder nya jobb!

Mary X Jensen sa...

Ja djälv har jag är mer än 50+ och upplever det som ganska hopplöst att söka jobb. Jag har inte heller några planer på att lägga av. Men funderar på att börja ta ut pensionen i stället. Man ska ju överleva också.

Anonym sa...

De flesta 50+:are som fortfarande är "i gång" är egna företagare. Då funkar det att jobba fram till 75+. Grundproblemet är LAS. Genom att vara företagare kringgås detta och "alla" blir nöjda.

/53-åringen