onsdag 13 februari 2013

Carl Bildt - nätkommunikatören...

Carl Bildt är mannen som gillar internet. Hans blogg Alla dessa dagar följs av många och han svarar i kommentarerna till skillnad från många andra. Han berättar om jobbet och tankarna han har kring det. Perfekt. Man känner nästan som om man har ett samtal med honom. Han gör nu en storsatsning i sitt departement vad gäller twitter och facebook. Det känns helt rätt. Och alla ni som talar om att de äldre inte använder internet, det är inte sant. Det finns många yngre politiker som inte är i närheten av Carl Bildts kommunicerande. Det handlar förmodligen om att han är en människa som har självdistans och dessutom begriper det här med kommunikation mycket mer än andra. Han kallar det digital diplomati. Det är så bra tänkt. Alla i princip är online idag, så det är klart att det är där man ska mötas.

"– Nu ska vi se till, innan månadens slut, att alla våra ambassader finns på Twitter och Facebook. De ska gå ut tydligare, än vad som varit fallet hittills, med vad de gör i respektive länder.

– Att hålla en klassisk presskonferens kan man väl göra också. Men det är i sociala medier som man når ut till inte minst unga aktiva människor, de uppväxande aktiva generationerna i en värld som håller på att förändras. Där kan vi göra väldigt mycket mer än vad vi gjort hittills. "(källa)


Det finns naturligtvis för- och nackdelar med den digitala närvaron för höga politiker. Niklas Lundblad gjorde en reflektion kring detta i en gästblogg här på MMK där han funderar kring om det verkligen går att vara online - för vem äger informationen? Hur som helst så tror jag väldigt mycket på Carl Bildts kommunicerande förmåga - det är mer positivt än negativt att han finns med lite här och var.

Carl Bildt agerar inte bara på sin blogg utan också livligt på twitter. Följ honom där @carlbildt . Han har nästan 183.000 följare där... det finns sprängkraft i att ha en position, den saken är klar.Och så lite kuriosatext från långt bak i tiden...TORSDAGEN DEN 30:E AUGUSTI 2007


Carl Bildt brukar ju få beröm här för att han är så uppkopplad...

Jag gillar ju det, uppkopplade människor...

Håller just nu på och letar bland gamla tidningsgrejor för en nostalgitripp för gamla IT-journalister på det glada 80- och 90-talet (ja, det fanns datorer då med). Jag och Stefan Karlebo drev då tidningen Datakonsulten (den finns inte mer, tyvärr)

Stefan gjorde alltid kul och förnumstiga illustrationer till tidningen. Jag skrev denna artikel om Bildt 1994, Stefan gjorde illustrationen.

Carl Bildts elektroniska brevlåda svämmar över
För några veckor sedan öppnades Information Rosenbad. Det är en informationsdatabas med Carl Bildts elektroniska brevlåda där man också hittar statsministerns tal, artiklar och pressmeddelanden.

Hittills har närmare 900 personer registrerat sig som användare i Information Rosenbad via persondator med modem. Därtill är Carl Bildts elektroniska brevlåda möjlig att nå för de 25 miljoner människor runt om i världen som är anslutna till Internet.

Ett par veckor efter det att brevlådan öppnades hade det kommit in runt 300 elektroniska brev till Carl Bildts brevlåda. Statsministern läser all inkommande post men han hinner inte svara på allt själv. Därför anställs nu en speciell brevskrivare i Statsrådsberedningen.

Brevskrivaren, Niklas Claesson, är 21 år och kommer från Västerås. Han kommer att varva arbetet i Statsrådsberedningen med juridikstudier vid Uppsala Universitet? … Jo, han har erfarenhet från arbete med databaser och inte minst – han har tidigare varit vice ordförande i MUF.

(Mary (Skerving) Jensen, Datakonsulten nr 2, 1994)
Andra bloggar om: ,
*********

,,

3 kommentarer:

Urban Häggmalm sa...

Utan att ha läst hela Carl Bildts blog, så behöver jag lite hjälp... Hur kommenterar han Lundin Oil, att i styrelsen ha varit ansvarig för etiska riktlinjer på ett bolag som bedriver den typ av verksamhet somman gör i Afrika. Gabriel Byström på Göteborgs-Posten verkar inte få några svar, lite frustrerande tycker jag...

Anonym sa...

Carl Bildt är väl den ständige 15-åringen. Och inte på något sätt gammal.
"de äldre inte använder internet, det är inte sant. Det finns många yngre politiker som inte är i närheten av Carl Bildts kommunicerande"

Bildt skulle förmodligen jobba likadant som han gör nu för en bråkdel av ersättningen bara för att han tycker det är kul. Han är så långt ifrån en karriärdiplomat som man kan komma. Dessa champagne minglande floskel robotar som annars finns överallt.

Självklart försöker oppositionen hitta på allt möjligt förtals liknande och spekulationsdrivet för att åtminstone matta glansen något. Måste reta något grymt att man bara skämmer ut sig själva gång på gång på gång.

\no-robot-brain

Mary X Jensen sa...

Jag själv är samma typ av 15-åring som Carl Bildt i det avseendet, vad gäller teknik alltså. Han är riktigt cool...