Att laga maten själv är en bra sak, då vet man vad som är i den och slipper överraskningar som hästkött i lasagnen som är den senaste matskandalen. Vad gäller hästkött i allmänhet så vet jag inte vad som skiljer från allt annat vi sätter i oss utan att fundera så mycket. Det finns säkert många aspekter och kulturella skillnader här. När man hör storebror säga till den ridande hästälskande lillsyrran att det smakar jättegott med hästkött och uppleva katastrofläget som då uppstår vid matbordet gör att man själv byter bord och tänker att de måste gå igenom detta på egen hand. Det hör till. Den allvarligare sidan av saken som diskuteras är naturligtvis om vi människor mår bra av det övermedicinerade köttet som det tydligen handlar om.
Hur som helst färdiglagad mat är kanske praktist men särskilt gott är det inte. Så därför så ska ni få veta hur jag gör lasagne. Den brukar ta slut även när jag gör en stor form. Så på med förklädet... Så kan de andra hålla på och bråka medan ni använder den tiden till lite komplementerande matlagning istället.
Marys Lasagne
Hacka grönsaker - lök, några morötter, lite stjälkselleri och vad du har hemma, låt detta fräsa i olja tills det blir lite lagom genomskinligt, stek under tiden nötfärsen i en panna bredvid, salta o peppra. Blanda ihop alltihop i pannan och häll på någon förpackning krossade tomater (man kan göra egen tomatsås om man orkar), rör om och smaksätt med salt och peppar och en anings skvätt balsamvinäger. Det där lilla som ger sötman. Låt såsen puttra på svag värme ett par timmar. Det här blir en mycket god sås som man sen kan krydda på med örter om man vill ha. Av Anna-Maria Corazza Bildt lärde jag mig att skalken av parmesanosten med fördel kokas med i köttförssåsen. Ger jättebra smak. Man kollar förstås redan i butiken att det är juste köttfärs man använder.
Bechamelsås - slår man upp i kokboken. Ett husmorstips är att värma mjölken i en separat kastrull innan man blandar den med det smör och mjölklumpen. (alltid smör) och se till att det blir rikligt med sås. Den ska man inte spara på. (Värma mjölken i separat kastrull är överhuvudtaget bra när man lagar mat. Testa det när ni lagar risgrynsgröt, minskar risken för att det bränner fast i kastrullen)
Brukar köpa färdiga lasagneplattor, det finns både torkade och färska numera. Vill man lägga ner extra tid så kan man göra sina egna plattor förstås. Jag fick en pastamaskin i födelsedagspresent av barnen som jag använder en gång om året ungefär. Varje gång säger vi - oh så gott, det här måste vi göra oftare. Men det är mycket snack och liten verksatad just vad det gäller hemgjord pasta här. Men gott är det.
Smörj en form och lägg plattor i botten och så köttfärsås och så bechamel och så plattor och köttfärssås och så bechamel. Varva några lager, avsluta med bechamelsås och eftersom du nu har rikligt så räcker det för att täcka pastaplattorna så att de verkligen är mjuka när det hela är klart efter 20-25 minuter i ugnen på 200 grader.
Serveras med färskriven parmesanost och färska grönsaker, en sallad kanske...
Obs! Stjärnkocken i familjen protesterar - mjölken ska inte vara varm när man gör bechamelsås då blir det klimpar säger han... Jaja - gör som ni vill. Men gör mycket sås.
SvD, AB1, AB2
Läs även andra bloggares åsikter om Lasagne, recept, findus, hemlagat, hästkött
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar