fredag 8 februari 2013

Kalle Anka kalkyler...

Hur räknar man fram skadestånd och nedladdningar etc... Det här är ett sätt kanske...

Tyvärr finns inte Bloggtidningen mer, den försvann i en datakrasch...


Den 9:e november 2008 skrev jag detta:


Kalle Ankakalkyl och fildelning…

Jag skriver mycket och min man plåtar mycket. Jag brukar använda hans bilder när jag skriver artiklar eftersom jag har lov att använda dem. Det är väldigt bra. Men nu ska ni få höra hur mycket pengar han förlorar på det. På grund av internet.


I en artikel i Bloggtidningen om champagne och bloggar använde jag en privat bild som togs vid vår dotters bröllop.

Så här ser den ut:
Plötsligt börjar bilden dyka upp på internet lite varstans, kan vi se. På bloggar vi inte hört talas om och dessutom så djuplänkar de till vår webserver, så lite av vår bandbredd används varje gång någon klickar in på tjejernas bloggar, för det är i princip uteslutande unga tjejer som lockas av bilden. Vi kan se i loggarna att bilden används flitigt. Till tjejen som ligger bakom den första bloggen vi hittade skrev vi ett mail och påpekade saken och erbjöd henne att ha bilden kvar, men också att hon skulle ladda ner den till sin egen server så att hon inte använder vår bandbredd. När vi började rota lite djupare i loggfilerna kunde vi se att ganska många djuplänkar till champagnebilden på vår server. Bilden har visats tusentals gånger den senaste tiden. Därför har vi nu sett till att de som djuplänkar utan vårt tillstånd får en annan bild som ser ut så här:Vi har helt enkelt konfigurerat vår apacheserver så här:

# Only approved sites may use our champagne picture.
# Everyone else that deep-links to the file gets another one
# with "used without permission" written all over it.
RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !http://images/\.google\..*$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !http://www/\.jensenjensen\.com/.*$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !http://bloggtidningen/\.se/.*$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !http://minamoderatakarameller/\.blogspot\.com/.*$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !http://www/\.minamoderatakarameller\.blogspot\.com/.*$
RewriteCond %{HTTP_REFERER} !http://franskaliljan/\.blogg\.se/.*$
RewriteRule champagne.jpg champagne_np.jpg [L]

Google bilder, vi själva, Bloggtidningen, denna blogg och bloggen Franska Liljan (som nu har tillstånd!) serveras den korrekta bilden. Alla andra får en bild som talar om att den används utan tillstånd. Hade min man varit ondskefull så hade han kunnat byta ut champagnebilden mot en porrbild exempelvis. Hur kul hade det varit när man skulle visa mormor sin kattblogg?

Fram till för någon vecka sedan associerades bilden med Bloggtidningen på Google Bilder men numera associeras den med en blogg på Metrobloggen. Intressant, eller hur?

Låt oss tala lite pengar nu. Ponera att min man hade haft den här bilden till salu för 100 kronor. Bilden har hämtats ungefär 4000 gånger. Har han då förlorat 400 000 kronor? Ja, om man räknar enligt Kalle Ankamodellen. Är det rimligt? I verkligheten ser det inte riktigt ut så, eller hur?

Jämför nu detta med nedladdning av musik. Är varje nedladdad låt automatiskt förlorade pengar för skivbolagen? Om det inte gick att ladda ner musiken skulle man då istället springa iväg till skivbutiken och köpa ett album? Knappast. Skivbolagen räknar med inkomster som inte finns.

Den föreslagna IPRED-lagen ger min man rätt att gå till Internetleverantörerna och begära ut personuppgifter om dem som använder hans bild utan lov och sedan begära ersättning för användningen av bilden eller än värre, lagföra dem. Det är företrädesvis unga tjejer som driver de här bloggarna, förmodligen har de inte en susning om upphovsrättsbrottet de begår, de har hittat en cool bild och använder den utan närmare eftertanke. Känns det riktigt bra att i princip vem som helst kommer att få agera polis om lagen går igenom? Vi tycker att polisiära funktioner skall utföras av Polisen.

Läs även andra bloggares åsikter om ,


KällaInga kommentarer: