lördag 16 februari 2013

Visst kan det vara bra med regler...

Regler ger en fingervisning till vad som gäller. Men de är inte alltid praktiska. Ibland tar de det mest märkliga uttryck. Som när jag som numera är mormor till tonåringar måste visa legitimation när jag har köpt cider på ICA. Det gäller när man skannar in sina varor - systemet säger nämligen till. Kan jag få se legitimation säger kassören. Jaha - varför det? Du har köpt cider. Que? Jag är tre gånger myndighetsåldern trots allt. Ska jag känna mig smickrad kanske för att jag ser så ung så att man kräver legitimation. Inte ens på systembolaget sker det längre. Jag blir mest förbannad faktiskt. För det är så oerhört korkat tänkt.

I Göteborgposten kan man läsa att en pappa förvägrades att köpa en Trisslott för att han hade sin 7-åring med sig. Han antogs kunna langa lotten till sin son. Hallå! Vi har våra regler och visst ska de följas. Man förstår personalen som kan få kicken om de inte följer den ordning som är bestämd.

"Ica Maxi i Mölndal har, som alla andra Svenska spels återförsäljare, tydliga riktlinjer om att de inte får sälja lotter till vuxna om man misstänker att de ska ge dem till en underårig."

En man i vuxen ålder fick inte köpa cigaretter för att han inte hade legitimation med sig. Vad jag vet så är vi myndiga vid 20 års ålder i det här landet. Vi får rösta på politiska partier, vi får ta körkort, vi får handla alkohol på systemet och en del annat. Men handla vad vi vill i livsmedelsbutiken får vi inte göra.


"Tobak, receptfria läkemedel, skraplotter, 
samtliga spel från ATG & Svenska Spel" 


Nu kan man inte ge sig på personalen för att de följer utsatta regler, det måste de göra annars förlorar de jobbet. Men man kan ifrågasätta reglerna. Det bör vi göra. Ungarna röker och super och knarkar och är ute och dräller på nätterna som aldrig förr. Det kommer vi inte åt av någon anledning. Att sätta dit vanliga människor med ett regelverk  är lättare. Säkerligen kan man och gör säkert ocks plocka ut statistik på hur många som felaktigt försökt köpa ut något utanför reglerna. Då kan man mäta hur effektiva reglerna ändå är.

Dags att protestera mot överförmynderiet - det blirså otroligt dumt ibland... På ICA kontrolleras de vuxna medan ungarna härjar runt i parkeringshuset och knarkar i hissarna och super och slår sönder varandra och inredningen. Det är cyniskt... (jag var en aningens dramatisk här men det behövs för kontrasternas skull)

GP Expressen


Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Inga kommentarer: