tisdag 19 mars 2013

Nu börjar drevet mot Billström bli överdrivet...

Rasist är det värsta man kan vara i det här landet. Det är också ett epitet vi lätt klistrar på andra för att skapa misstämning och obehag för den andre. Själva är vi klassens ljus..

Igår uttalade sig Billström på ett sätt som var lite olyckligt, rent av lite smådumt. Själv reagerade jag med ryggraden och blev förbannad för att med automatik bli betraktad som en sån där 50-60-årig dam som hjälpte till att gömma undan flytingar för att vara snäll. Det drog igång mina tankar kring den ålderssegregering som råder här i landet. Vi utgår ifrån en massa fördomar och gör dem till eviga sanningar. Uppdaterat: Jag ville alltså bara förtydliga hur lätt vi åker dit på vad vi själva blir mest engagerade av, oavsett om det hör till sammanhanget.

Senare visade det sig just att rasistkortet drogs fram ur rockfickan och många började kalla Billström för rasist och krävde hans avgång. Helst omedelbart. Statsministern måste ingripa.

Vi har alla så lätt för att dra ur det vi hör ur ett sammanhang och plocka in det i våra egna tankemönster och det sker mer eller mindre medvetet dessutom. När det gäller personer som finns i Sverige från annat land så är möjligheterna stora att dra igång rubrikerna. Se mitt eget misstag ovan.

Det Billström gjorde var att sätta lyset på ett problem som finns i Sverige. Han använde ord som uppenbarligen var olyckliga. Han har bett om ursäkt för just det. Har försökt rätta till det hela. Men en ogin omgivning vill så gärna sätta dit honom för detta. Och helst alla moderater också. Det gynnar det politiska spelet och kan dra röster. Vad han än säger så är det emot honom, så fungerar mediadramaturgin och så fungerar de politiska motståndarna. Det handlar om att skapa spänning och det blir en tävling om vem som är bäst eller drar upp flest negativa känslor om den andre.

Det finns ett problem och det är att det i Sverige befinner sig människor här som inte ska vara här av olika anledningar. Vad gör vi åt det problemet? Lösning måste fram. Man är inte rasist för det. Det finns lagar och regler att förhålla sig till. De ska följas - det gäller i alla länder. I stället för att se till problemet som sådant så ger man sig på Billström som person och försöker vända ut och in på honom och tala om hur han minsann är. Det är lite ovärdigt kan jag tycka. Men tacksamt. Tyvärr.

Så nu när alla är på gång och jagar moderater och Billström vill jag påminna om hur det var när debatten om barnfattigdom gick som högst. Det blev tyst om det sen när det visade sig att det nog inte var helt korrekt att beskriva den som man gjorde. Men att påkalla ytterligheter tar alltid tag i oss.

Så visst uttryckte sig Billström lite aningslöst. Men det finns ett problem och det måste lösas på något sätt. Hur vore det om vi koncentrerade oss på det. Vem har en lösning?

Politik kan inte byggas på enskildas öden skriver Sanna Rayman klokt. Det är alldeles sant men sker för ofta. Politik byggs inte heller på enskilda politikers uttalanden. Man behöver vidga blicken lite här. En intressant blogg att följa är Merit Wagers som beskriver världen från tjänstemännens sida. De som är satta att arbeta med migrationen har också en del att berätta. Det kan vara nyttigt att ta del av detta också. För att få en bild. Alla som kommer hit är det inte så synd om som det framställs. Även i andra länder finns det människor som tycker att det är OK att nyttja de system som finns. Varför blundar vi för just den saken och drar upp rasismen så fort det bara glunkas om att inte allt är solsken vad gäller migrationen? Det är det inte. Det finns problem här likaväl som på andra ställen.

Vill man dra fram obetänkta uttalanden så finns det massor av exempel... Både från här och från där.

Hur löser vi problemet? Kom igen nu. Det är inte koncentrerat till Billström... De är lite andefattigt men tacksamt att bara koncentrera sig på enskilda uttalanden. Det finns större saker att diskutera i den här frågan. Men det är förstås enklast att fälla en tolvtaggare och gå vidare på nästa. Alla tar chansen och hoppar på en person. Men problemet kvarstår... Dessutom ger det partiet som borde byta ut partisymbolen från blåsippa till järnrör mer vatten på sin kvarn.

Det ska fan vara politiker. Det verkar handla mer om att försvara sig än chansen att lösa problem.

Så låt oss vända på steken - hur löser vi problemet? Inte söker efter meningen med vad Billström uttryckte.

Det är inte järnrörslösningarna jag frågar efter.

Annat:

Merit Wager igen.

En blogg om retorik som alla politiker behöver läsa är Retorikiska.

Lena Mellin

AB DN

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ett stort problem är ju rättigheten för avvisade asylsökare att överklaga. Allt vore mycket lättare om det inte gick. Och att alla rättigheter omedelbart försvann ifall man blivit avvisad.

Och riktigt enkelt blev det ju om man kunde begära att de asylsökande skulle betala för sitt uppehälle här. Alltså en slags sjukförsäkring och administrationsavgift för dem i avvaktan på asyl. Som de själva står för. Obligatoriskt. Och så länge de betalar för den här försäkringen och administrationsavgiften så har de rättigheter. Så fort de fått avslag så upphör detta.

Har man inte råd att betala för den här avgiften så får man arbeta ihop pengarna med en arbetsuppgift som är samhällsnyttig och inte konkurrerar med svenska löntagare.

Många asylsökande är ju inte fattiga, utan rädda för sitt liv. Medan vissa är bådadera. Och den här metoden skulle ge en självkänsla. Man gör rätt för sig. Och förtjänar respekt. Orsaken till att man kommit hit blir sekundär tills ögonblicket då man prövas.

Förmodligen strider det här mot de flesta internationella avtal kring frågorna. Men skulle förmodligen lösa flera av problemen ifall det gjordes på ett bra sätt.

Patrik E

Micke sa...

Det allvarliga i situationen är att Sd sparkar sina företrädare för liknande uttalanden, men inte moderaterna. Sedan (vilket är mycket mer allvarligt för moderaterna) är att man retat upp folk som är "invandrarvänliga" och tidigare lagt sin röst på moderaterna. Får väl hoppas att de går till någon av allianskollegerna istället för åt något annat håll. Det ska bli intressant att se hur opinionen gått efter denna cirkus. Tyvärr tror jag på ett ras för moderaterna.

Mary X Jensen sa...

Det allvarliga är att problemet snuttifieras.

bloggare på icedaniel.se sa...

Olyckligt av Billström, men jag tycker det stormar i ett vattenglas.

Arlav sa...

Säg som det är - och du utpekas som "rasist"
Avslöja inget i onödan.
Lär dig att vissa saker i Sverige är tabu att diskutera.
Tala aldrig sanning!
Säg en sak - gör nåt annat, det finns alltid en ursäkt för det.
Var en hycklare på det att det må gå dig väl och du må länge leva i ditt land, (ja du kan t o m bli stor politiker! Om landet fortfarande existerar)

Har jag uttryckt mig klart nog nu?
(m) kommer aldrig mer att få min röst. Kanske inte nån annan heller.
En chef som ger en underställd en offentlig avhyvling är en usel chef, handlandet är en dödssynd.