lördag 16 mars 2013

Internet, våldet och Fredrik Reinfeldt...

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt höll idag sitt sedvanliga tal på det stora Sverigemötet i Karlstad. Ett möte som i år samlade över 2000 deltagare. Entren var storslagen och han kände sig själv som en av delagarna i melodifestivalen. Säkert en rätt skön känsla för både honom och den andäktiga publiken. Det är en härlig känsla det där. När alla sitter och väntar på talet och så kommer det... Och det blir ofta bra när Reinfeldt talar. Förvånas ofta hur man talar om honom som en hårding och en kylig person. Så tror jag inte alls att det är. Fokuserad ja, gammal jägare med målet i sikte ja. Men okänslig nej...

Nu borde man väl i egenskap av moderat jubla över vilket bra tal partiledaren höll och hålla med om allt med glittrande ögon. Nu är jag inte sån så det gör jag inte, men jag börjar tänka på det han sa och försöker leda det vidare utifrån mina egna referenser och kunskaper. Det är ett gott betyg för ett tal, att det sätter igång tankeverksamheten på den som lyssnar. Fredrik Reinfeldt är duktig på att tala så är det. Men det är alltid bra att fundera på det man hör. Även min anledning att börja rösta på moderaterna 1973 var friheten för individen. Att få möjighet att göra sina egna val. Det var så talet började idag.

Huvudämnet handlade om våld, ungdomars våld och internet. Han menade att det våld som finns idag med mobiltelefoner och internet som ram är betydligt värre än vad det var när han växte upp och det utlovades handfasta tag i form av lagändringar på grund av detta. Det är helt självklart på något vis att den som beter sig illa också ska få ta konsekvenserna av det. Oavsett om det sker med hjälp av internet som verktyg eller ej.

Det är dock viktigt att påpeka att det är inte internets fel det här. Snarare är det väl så att internet nu skapar möjligheter att få fram alla dumheter i ljuset. Via tidningsrubriker får man lätt uppfattningen att det är internet som skapar monster som beter sig hur som helst bara för att de kan. Det bör påpekas att monster har det alltid funnits. Det är inte internet som skapar dem. Möjligen blir det lättare för dem att visa världen vilka små elaka skitar de egentligen är.

Det kanske handlar om andra saker som är mycket mer bekymmersama och det är hur vi förhåller oss till varandra som människor. Var tog uppfattningen att man ska bete sig mot sin nästa som man vill bli bemött själv vägen? Det är en kunskap som verkar försvinna i rask takt och det har inte med den tekniska utvecklingen att göra. Kan det rent av ligga i den kultur vi har där barn och ungdomar uppfostrar varandra i brist på vuxen närvaro? Vi har ansvar för våra barn enligt lagen, men ges vi möjligheten att ta det? Det är ofta stora avstånd mellan barn och föräldrar under vaken tid. Föräldrar jobbar långt bort och mycket och hinner kanske inte alltid med. Hur ska de kunna göra det?

Att internet har sina nackdelar är väl klart men fördelarna med internet överträffar dock det andra på alla sätt. Mitt bekymmer är att internet ofta dras in i den negativa spiralen när det egentligen är precis tvärtom. Jag läste just om en polis som sa att den som försöker sig på dumheter på internet har man väl koll på coh det är inte frågan om de åker dit utan när. Det är med internet lättare att finna brottsligheten och spåra den. Det känns lite tryggt att höra ändå. Kränkningar på nätet är farligt för samhället menar Fredrik Reinfeldt. Skulel vilja säga att kränkningar på nätet är inte värre än att få huvudet doppat i toaletten i skolan, eller att få kläderna stulna i kapprummet, eller att bli lurad till en plats och bli misshandlad där som den unga tjejen i Vallentuna blev häromsistens.

Våld och allmänt ohyfs måste stävjas på alla sätt...


Det är inte internet som mobbar det är människan skrev jag häromdagen. Det är viktigt att hålla detta isär. Så lätt att skylla på något bredvid. Föräldrar och vuxna har alltid ansvar för alla barnen skrev Jennie Störmstedt i en krönika idag och på bloggen Cybernormer skrivs om nätfilter och om det är en bra grej eller ej.

SvD


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 kommentarer:

Unknown sa...

Ja det här med våld bland ungdomar har ju Fredrik Reinfeldt sig mycket personliga erfarenheter av. Det var väl därför han ville skjuta över allt ansvar på polisen, och inte sa så mycket om vilket ansvar man (s v s han själv) som förälder har.

Mary X Jensen sa...

Jag tycker att Fredrik Reinfeldt varit mycket tydlig med att han inte utgår från sina egna erfarenheter. Alla har vi nog sådana omkring oss.

Så klart har föräldrar ansvar och jag är övertygad om att de flesta tar det också.