tisdag 12 mars 2013

Smutskastning kräver motattack...

Har ni blivit utsatta för förtal? Det bästa är att ge igen med full kraft. Det är vanligt att man kryper undan och försöker att synas så lite som möjligt. Det blir fel, för om man inte argumenterar emot så blir ryktena indirekt bekräftade. Det gäller att stå emot. Det finns alltid personer i ens omgivning som inte ser med blida ögon på alla. En av de mer subtila och fula taktikerna då är att försöka förminska den man har möjlighet att ge sig på. Man kanske har en bättre position och utnyttjar den. Det kan vara av rädsla för att inte få behålla sin egen. Eller för att man av andra skäl inte gillar vederbörande. Detta är inte helt ovanligt vare sig i föreningar eller på arbetsplatser. I synnerhet inte när konkurrenssituatoner uppstår. Det är som om det triggar fram det sämsa ur människor.

Det fula är då när man försöker sätta en bild genom att tala om för andra HUR DEN DÄR PERSONEN ÄR... Plötsligt så vet alla hur det ligger till. För dels så gör var och en sin tolkning utifrån vad det som sägs betyder och dels förstärks det gärna av den som talar. MAN VET JU HUR DET ÄR... Men det vet man inte.

Då får man ta fram statistik och fakta och påvisa - gärna inför hela gruppen. Så att alla får samma bild - de är det viktiga nämligen. För anekdoter och enskilda samtal kan lätt sätta en bild som inte är sann. Det gäller att ta tillbaka initiativet. Det är inte lätt men det går...

Går det för långt och man anser att det har hånats nog så kan man kanske göra som boxaren Curtis Woodhouse gjorde efter att han upplevt att någon hånat honom på twitter. Tag rätt på avsändaren och tala ut lite mer direkt på så att säga. Detta är lite humor faktiskt men inte utan allvar trots allt. Denna händelse blev en stor snackis på twitter.


förtal

baktalbaktaleri, baktalande, lögnaktigt skvaller, skvallerbakdanteri, nedsvärtande, nedsvärtningmalis, smutskastning, ärekränkning  (från www.synonymer.se)


Kontentan - ta ingen skit...


Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 kommentarer:

Ann-Cathrin Larsson sa...

Hoppsan! Trodde nästan att du överhört det jag råkade ut för i helgen och i måndags.
Just nu går det bara runt i huvudet på mig om hur jag ska ta mig ur sitsen att anklagas för att vara den som är den bråkiga och som kommer på kant med andra.
Jag ser det som ett sätt att förminska mig och skaffa sig ett övertag. För alla vet ju hur svårt det är med bråkiga människor.
Jag hatar detta! !!

Anonym sa...

Ofta är det ju den bäste eller den sämste som förtalas. Den sämste kan få sympati, medan den bäste måste hantera avundsjuka eller konkurrensmekanismer.

Det säkraste blir att hålla sig i den grå mittzonen. Där alla flockas.

Bryter man den här ordningen och hanterar det konstruktivt istället, och tar vara på alla initiativrika, och törs adressera de som har det svårare mer sakinriktat, då bäddar det för en framgångsrik organisation. Annars blir konsekvensen lätt att hela personalstyrkan skruvas ner i destruktivitet.

Handläggare QL-a