måndag 10 juni 2013

Vad var det vi sa... internet ser oss... dags att dra ur proppen...

Det som nu framkommer kring nätövervakningen känns inte precis nytt för oss som deltog aktivt i bloggbävningen kring FRA-lagen. Man kan liksom sucka och säga - vad var det vi sa? Nog var vi många som uttryckte våra farhågor och vi gjorde det på många olika sätt. En del med djup kunskap om hur internet faktiskt fungerar, andra med ilska och anklagelser mot sittande regering. Piratpartiet kom in i Europadepartementet och resten vet vi. Det senaste stora avslöjandet kring statlig övervakning i USA skakar om alla just nu. Inte minst killen som avslöjade det hela (om det nu är så, liten brasklapp) - men självklart också hela USA-administrationen. Det är minst sagt lite obehagligt det här. Det handlar om proportioner.

Att det går att kolla upp i princip vad som helst av den information som passerar via internet är tämligen klart för många vid det här laget. Massövervakningen från statens sida var vi många som protesterade emot. Men utan något vidare resultat som bekant.

Det talas om hur enkelt vi ger våra uppgifter till Facebook med flera så att de kan rikta sina annonser till oss. Alla som har Facebook vet vad som menas när man ser vilka annonser som väljs ut. Det är de mest konstiga och överraskande ämnen som kommer upp och man kan undra hur tolkningen görs.

Kanske att vi kan hoppas på att vi kommit till det stadiet nu då det är dags att sätta ner foten och tala om vad som INTE får göras... Allt går att göras idag. Samtidigt bör själva fundera över vad vi gör på nätet.

Vi är i myggstadiet ännu skriver Helena Trotzenfeldt i sin blogg. Chansen finns fortfarande att rätta upp det hela och satsa på att skydda vår personliga integritet på internet. Det är ur demokatisk synvinkel den viktigaste frågan vi har nu.Expressen HAX SvD Eff Emma   Nora4You Bilderblogg
SvD

(intressant)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 kommentarer:

aktivdemokrat sa...

Jag kommer inte att rösta på partier som inför övervakning av privatlivet. Min konklusion är att man måste låta de som känner sig berörda av besluten också få makt i besluten.

Bo sa...

"Chansen finns fortfarande att rätta upp det hela och satsa på att skydda vår personliga integritet på internet."

Nej, inte så länge folk stöder politiker som t.ex. Reinfeldt.

Eric D sa...

Bara nu inte denne visselblåsare får för sig att passera Sverige. Då kommer någon kvinna att anklaga honom för våldtäkt, varefter det svenska etablissemanget kan utfärda en internationell arresteringsorder på honom utan bevis eller rättegång. Precis som Julian Assange drabbades av........