Fredrik Reinfeldt har hållit sitt tradionella sommartal inför flera hundra taggade moderater. Paraplyerna var uppe och humöret på topp.
Nu handlar det främst om det femte jobbskatteavdraget. Det var intressanta resonemang han tog upp. De delas säkert inte av alla men principen är klar. Vi betalar för mycket skatt i det här landet.
En gång i världen uttryckte Bosse Ringholm, då som finansminister, - det ger bättre inkomster till staten att ta en liten summa från den stora massan än en stor summa från de fåtal riktigt rika som finns. Nu kan man vända på steken och säga att Fredrik Reinfeldt och moderaterna betalar tillbaka de pengar som (S) en gång tog till den stora massan av inkomsttagare. Proportionerna visas på bilden nedan - det är den lilla röda skärven som är de rika och den blå delen av cirkeln som är den stora massan, men det förstår man nog. Alltså det är inte de rikaste som tjänar mest på jobbskatteavdraget som Löfven och hans partikolleger påstår - det är alla de andra. Lätt att se vad som händer där...
Foto. Alexandra Puccini
Jobbskatteavdraget skapar jobb för att det lönar sig att arbeta sägs det ofta. Det är inte vad motståndarna anser förstås. Men varför skulle de hålla med. Trots allt finns det självklara sambandet att desto mer människor har i plånboken desto mer konsumerar de av varor och tjänster som i sin tur ger sysselsättning åt fler. Här finns siffror från olika håll som vill motverka varandra. Socialdemokraterna - jag nämner bara dem för ingen vet hur den röd gröna sammansättningen kommer att se ut eller om det ens blir någon. Socialdemokraterna säger att de inte kommer att ta tillbaka jobbskatteavdraget om det kommer att genomföras - men de vill inte ha det. Det låter aningens motsägelsefullt. Eller hur?
"Även om en skattesänkning går att begripa som konjunkturpolitisk åtgärd är den fördelningspolitiskt svårsmält. För varje jobbskatteavdrag ökar skillnaden mellan lön å ena sidan och pension, sjukersättning och a-kassa å andra sidan." Swedin i AB
Och det är här vi har den stora haken - fördelningspolitiken. Det är där motståndarna kommer att lägga sitt krut. Det är också här man kan hetsa upp olika grupper mot varandra. Ofta med framgång, för gemene man drivs mer av känslor än rationalitet. De blir alltid föremål för debatten. På gott och ont. Det blir orättvist för andra om vissa - i det här fallet de som jobbar, får mer än andra. Men säg är det inte orättvist att den som jobbar och sliter inte ska få behålla en större del av sin lön? Har vi inte haft nog av mariginal- och Pomperipossaeffekter i det här landet?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar