fredag 1 november 2013

Skräp på gatan – snart vår naturliga miljö?G Ä S T B L O G G


Skräp på gatan – snart vår naturliga miljö?
 ”Sakta gå hem genom stan..” sjöng Monica Z för några årtonden sedan. Hon beskriver en härlig promenad hem på senmorgonen genom vår vackra stad. Men det var då, och nu är nu!
En sakta promenad en tidig morgon genom stan , säg Stureplan och Kungsgatan som exempel bjuder på följande: Massor av skräp, snabbmatsrester, papper, muggar och tomflaskor. Har man riktig otur så snubblar man över en och annan råtta också. Dessa råttor i olika storlekar frossar i allt som våra skräpkastare har delat med sig av.
Men varför har det blivit så här? Saknas det papperskorgar?  Beror det på att våra snabbmatsrestauranger inte behöver ta ansvar för deras kartonger efter att dessa har lämnat restaurangområdet? Och har någon annan redan kastat skräp på marken så kanske en del tycker att det inte spelar någon roll om de också kastar sitt skräp på samma sätt?
Ansvarsfrågan i det här bör ses över. Kanske borde det vara så att våra snabbmatsrestauranger  borde tillse att deras skräp i möjligaste mån slängs i deras avfallsställen. Ofta ligger deras kartonger precis utanför deras restauranger.
Fler papperskorgar behövs. De är ofta överfulla och töms inte heller tillräckligt ofta. Speciellt inte på natten!
Kanske t o m lagstiftningen för nedskräpning bör ses över.
Vi har redan problem med råttor i stadsdelen och dessa börjar bli ett växande problem.

Nej, låt oss nu tillsammnas ta tag i problemet. Så kanske och vi på 2010-talet kan få uppleva det som Monica Z sjöng om på 60-talet. Låt oss också få möjligheten att ”Sakta gå hem genom stan” en tidig morgon och få njuta av det!
Anne-Christine Carlberg (M), Jur.kand och DIHR 

2 kommentarer:

Anonym sa...

Brukar det ställas ut speciella tunnor för använda engångsgrillar under sommaren? Annars är det en bra idé. http://www.trollbottom.se/wp-content/uploads/2011/04/IMG_2870.jpg

sven sa...

Städerna får allt mer av det som jag kallar naturskräp.Gräs och buskar och träd som växer upp på trottoarer,längs husväggar,mellan gatstenar vägkanter i städerna.Miljömupparna lär jubla,jag gör det inte.
Det ser bara fult ut.Det gröna skall vara där det skall vara grönt.Konstigt att det inte påtalas.Men vi här väl så påverkade av miljömupparnas prat.