lördag 8 mars 2014

Snåla skatornas dag...

Jag skrev texten nedan 2012 - den gäller än idag...
För mig är det människan som gäller.Snåla skatornas dag...

Idag är det kvinnodagen - den 8 mars. Det är då man ska stå enade tillsammans och vara starka tillsammans med andra. Ja visst varför inte. Men det är inte så lätt alla gånger för är det några som kan vara otrevliga mot varandra så är det kvinnor.

Jag läser med igenkännande min Martina Thuns krönika i Metro där hon beskriver de där tjejerna i plugget som valde ut sina kompisar. Det var främst de som var beundrande och tyckte rätt saker. De som tänker rätt och inte har egna åsikter och kanaler som kanske krockar, de mobbar man ut. Det går bra med tjejer som gillar rätt saker men som inte är för populära så att de kan ta uppmärksamheten. För det är bara en som ska ha den odelade ljuset på sig, eller hur? Om inte allt ljus faller på Maggan så faller Maggan. Hela världen rasar samman och hon går över lik för att behålla scenlampan på plats.

De där fjortonåringarna som vänder ryggen mot andra och tisslar och tasslar. Det är Maggan som leder det hela. Alltid hon. Som en gökunge puttar hon bort alla konkurrenter ur boet. Samverkan är inte aktuellt för det finns en som är viktig och det är hon. Den enda. Pappas flicka kanske med ett ständigt behov av att få självbekräftelse. Jag minns henne fortfarande med avsmak från uppväxten.

Som Martina Thun skriver i sin krönika det värsta med typer som Maggan är att även de blir vuxna och fortsätter i samma stil så man slipper henne inte för att man slutar plugget. Det är samma beteende men med vuxna gängkompsiar, de fortsätter att med röster och gester härma andra som inte är närvarande, de utesluter alla som möjligen kan konkurrera, de beter sig som gökungar och puttar andra ur boet. Nu är det inte bara Maggan som är involverad utan även Kalle och Nisse som var killarna som inte fick vara med i plugget men som nu vill ta igen det sin vuxna.

Man önskade att man slapp uppleva sånt här som vuxen men så fort man kommer in i en maktsfär där ledarskapet mer drivs av någons personliga agenda än lusten att uppnå gemensamma mål så hamnar vi där.
Det är oundvikligt verkar det som. Ni minns devisen Snåla skator sparkar starka systrar - som handlar om att om man är lite självständig på ett felaktigt sätt så får man inte vara med. Jag skrev en artikel om detta 2009 - är du för stark kan det uppstå problem. Så sorry Kvinnodagen jag ger inte så mycket för att lyfta någon gemensam kvinnohand. Jag gillar verkligen inte alla kvinnor. Däremot så gillar jag vissa jätttemycket, mina bästisar. Ni vet vilka ni är. Och ni är många. Maggorna är så få som tur är, men de tar plats.
#Blogg100

5 kommentarer:

Camilla sa...

Ja, det där känner man igen.

Min dotter är 14, och det finns en del Maggor som behöver hanteras, kan man lugnt säga.

Själv håller jag mig undan från dem, det passar mig inte alls att slösa tid på sådana personer.

Mary X Jensen sa...

Försöker också hålla mig undan - men de finns lite varstans och det är inte alltid det går att undvika dem.

Anonym sa...

Jag kommer osökt tänka på de två kvinnliga partiledarna i tv s intervjuserie av någon anledning. Den som går i terapi tema.

Båda kändes osympatiskt självcentrerade och nästan maniskt pladdriga utan någon som helst lyhörd reflektion och eftertanke i sina svar. Jag frågade mig själv hur dessa var som vänner i barndomen. Hur trevliga de var som klasskamrater. Och om de verkligen är så envägs inställda som de gjorde intryck av att vara.

När jag nu läser din blogg kommer de tankarna tillbaka. Obehagligt.

Eller kan det bara vara ett resultat av att alltid behöva slå ur underläge gentemot karlarna?

granntanten sa...

Jag mår riktigt dåligt när jag läser om Maggorna som är överallt och man stöter på när man minst anar det. De går inte över lik på sin bana - de tillvekar lik. Den senaste jag stötte på var så hemsk och hennes svans stod när och iakttog när hon gav sig på mig utan man tittade lystet eller flinade lite generat - inga gjorde något. Vi är till åldern vuxna människor och den här kom bara insvischande i kretsarna där jag vistas politiskt. Personen ifråga har under sin karriär lämnat ett spår av förtidspensionerade eller långtidssjukskrivna efter sig. Personen har haft chefsjobb och hon har fått sparken från de senaste med avgångsvederlag.Jag ger mig inte in i något där vi båda skall vara samtidigt för det klarar jag inte det är hemskt men det är min upplevelse och att bli utfryst är en sak men att levande bli uppäten av en hydra när många ser på det vill jag inte vara med om.
Vet du om att min cybersyster Anybody fyller år i dag ?

Mary X Jensen sa...

jag går in och grattar henne vet jag...