torsdag 28 juni 2007

Datormöss - en reflektion...

Någon har nu kommit på ett finurligt sätt att hålla datormusen fri från bakterier, nämligen genom en nanosköld (vad är det, någon slags beläggning?), dessutom har musen en inbyggd fingeravtrycksläsare så att man snabbt och lätt kan logga in. Den kan hålla rätt på fem olika personer så det räcker till familjen. Verkar vara en bra grej.

Apropå datormöss så är det många som har passerat här under de närmare 25 år jag suttit och randat datorskärmar. Älsklingsmusen kom från Microsoft och lanserades under Homeeditionperioden. Roliga spel och program för hemanvändaren, 1995 någon gång. Min Home-mus hade formen av ett hus med skorsten att klicka på. Den blev totalt utsliten, tyvärr och jag har inte funnit några reservdelar och slut i sortimentet är den. Så är det någon som har en eller flera på lager så skulle jag bli väldigt glad.

Men det jag egentligen spontant tänkte på när jag såg den här självbakteriefria saken handlar mer om ergonomi. Sitter man många år och mycket vid sin dator så leder det förr eller senare till problem av olika slag. Handleder, carpaltunnelsyndrom och andra otäcka plågor som stel rygg, låsta skuldror, behov av svankstöd mm. Mitt eget problem har blivit fingrarna, eller speciellt långfingret på höger hand. Första leden smärtar. Scrollfingret. Till slut gjorde det så ont att jag blev tvungen att finna på nya lösningar.

Jag skaffade en jättestor mus med kula. det hjälpte inte så mycket för den var för stor, jag måste lyfta handen för högt och fick ont i hela armen i stället. Nåväl jag körde lite kreativa tricks och började köra den med foten. Det gick riktigt bra ett tag. Klickade med stortån. Men det blev lite otympligt eftersom samma sak som med handen hände, man måste lyfta lite på foten och så blev det snedbelastning. Barnen tyckte att jag skulle lägga ned mitt datoriserade liv och skaffa mig ett annat.

Skam den som ger sig. Letade sedan rätt på en ny mus i lagom storlek och med steglös rullfunktion. Ganska bra men ändå, det onda i fingret gav sig inte. Från Hogiatiden och maken dök tipset upp. Kör musen med vänsterhand i stället. Det gör man där eftersom behovet av det numeriska tangentbordet är stort för ekonomiprogrammen. Sagt och gjort, men det var svårt. Pilen försvann hela tiden från skärmen och det var svårt att träffa rätt när man skulle klicka och det gjorde liksom ont i hela kroppen.

Men det är alltid för tidigt att ge upp. En dag sa det bara "klick" och så fungerade det alldeles utmärkt. Känslan var rent fysisk när hjärnans synapser blev sams. En lyckokänsla faktiskt, eufori. Jag har därför börjat träna mig att använda pennan och skriva med vänsterhand också. Det funkar. Underbart att finna nya funktioner hos sig själv.

Numera kör jag med både vänster och högermus och det är riktigt bra, så småningom kanske jag får ont i långfingret på båda händerna. Men det dröjer nog ett tag. Då kanske man kan tala med datorn?

Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: