torsdag 28 juni 2007

Fint skatteverket... bra jobbat

"Vi vill visa att vi kan hitta dem som köper alkohol på det här sättet" säger person på skatteverket och skickar ut inbetalningskort till 6000 svenskar. Säkert är han stolt över det också. Skatteverkat har enligt Expressen luskat ut exakt vad man köpt, från vilket företag, när man handlade och hur mycket skatt det blir. En liter sprit kan komma upp i 1200 spänn med alkoholskatt och förseningsavgifter. Man blir imponerad, verkligen, av skatteverkets nit. Bra att man kan lita på skatteverket. Det känns tryggt att de har sina rutiner och kan skicka ut sina inbetalningskort.

Enligt SvD så finner man rätt på uppgifterna genom att be spanska och tyska myndigheter att samla in orderlistor från flera företag som via internet sålt alkohol. Det är fantastiskt bra att byråkratin fungerar i såna här sammanhang. Ja, jag är lite cynisk.

"- Vi får se om vi måste gör fler kontroller, och det gör vi nog. Då begär vi handräckning från myndigheterna i andra länder för att få fram uppgifterna vi vill ha," säger man skatteverket.

Vad hände med beslutet som fattades i EU - har det ingen som helst betydelse?

Personligen vill jag kunna köpa vin på ICA när jag ändå handlar mat som det går att göra i många andra länder. Men synen och användandet av alkohol i Sverige är minst sagt speciellt så det kommer väl aldrig att bli möjligt. Men jag är samtidigt glad över att jag i princip är nykterist så det här problemet berör mig egentligen inte. Mer än i princip alltså. Lite mer frihet att välja själv skadar inte.

Andra bloggar om: , , , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

"Vad hände med beslutet som fattades i EU - har det ingen som helst betydelse?"
Beslutet är att privatimport är tillåten. Svensk skatt ska fortfarande betalas. Som partikamrat till dig tycker jag att det är bra att myndigheter ser till att svenska lagar följs - men det tycker inte du??

Mary X Jensen sa...

Absolut tycker jag att svenska lagar ska följas. Det är väl en grundläggande självklarhet. Skatt ska också betalas, lika självklart.
Men lagar och regler och förordningar måste också verklighetsanpassas.

Men jag tycker också att med det nit som skatteverket visar i just den här frågan så känns det lite överdrivet. Det är mest att man flaggar stolt med metoderna som får mig att skriva som jag gör.

Går det inte att jobba direkt via tullen med detta? Måste skatteverket sitta och administrera detta i efterhand? Det känns som en konstruktion i väntan på bättre tider. Det måste väl gå att ta ett helhetsbegrepp på detta.

Jag har absolut ingenting till övers för fusk. Inte på något sätt.

Anonym sa...

Det är väldigt många som tycks ha åsikter om svensk skatt på varor som handlas via nätet från butiker i andra EU-länder.

Men väldigt få verkar ha personliga erfarenheter, verkligen konstigt! Har ingen handlat CD-skivor, DVD eller böcker från näthandlare i EU???? Då betalar man ju svensk moms. På samma sätt betalar man svensk skatt om man köper sprit på nätet från annat EU-land. Det är inte oklart, komplicerat eller nitiskt!

JMT sa...

Det är inte alls självklart att man ska betala punktskatt i Sverige, målet som det brukar hänvisas till gällde vad jag förståt en person i Holland som importerade sprit för sin OCH andras räkning. Denne person betalade inte punktskatt i Frankrike då varan en friställts för konsumption där och skulle därför betala i Holland.
Varor från tyskland är friställada för konsumption och tysk punktskatt är betald, annorlunda situation alltså, givetvis "tolkar" skatteverket det hela som att man ska betala till dem oavsett men det gör de ju alltid.

Mary X Jensen sa...

Kollar skatteverket med amazon också? Nej jag tror inte det.

Som sagt varför så mycket extra ståhej kring skatten på just spriten?

Anonym sa...

Håller lite grann med dig om att skatteverket hade kunnat sköta det här lite snyggare. Nu låter de istället media hetsa med sina krigsrubriker och säljande vinklingar.

Allt för att "skapa debatt".

Men, faktum kvarstår: alkoholskatten ÄR viktig eftersom alkoholens skadeverkningar kostar samhället oerhört mycket pengar varje år.
Därför är det inte mer än rätt att de som nyttjar alkohol oxå är med och betalar!
Och just därför kan jag inte låta bli att le lite grann i mjugg åt de som trott sig hittat en genväg för att slippa vara med och göra rätt för sig. :D

(Ja, jag dricker alkohol köpt i Sverige och har ingenting emot att betala svensk skatt för det.)

Anonym sa...

Inget EU land är väl egentligen intresserade av en ordning där medborgare eller företag börjar spela ut de olika ländernas lagstiftning mot varandra. Därför är de nog generellt possitiva till att hjälpa varandra i sådana här fall. Beslutet i EU var tydligt i att principen om beskattning i det land där produkten skall konsumeras gäller.

Själv tycker jag det var klockrent av skatteverket. Synd att inte polisen kan överaska på samma sätt.

Har väldigt svårt för den inställning som finns bland en del på högerkanten (har själv varit med i MUF) att myndigheterna inte skall kunna ingripa p.g.a. att de inte är kapabla till det. Myndigheterna skall genomföra det som beslutats i Sveriges riksdag (eller möjligen Bryssel).

Att man kollar spriten är väl knappast så överaskande. Det handlar om icke obetydliga summor pengar. Har för mig att skatteverket även försöker ha koll på privatimport av bilar. Att ha koll på folks småinköp av böcker skulle trots allt vara rent larvigt. Vill folk vara så småaktiga att de fuskar med sådana saker så får det väl accepteras. Delvis ändras väl även lagarna så att det som inte rimligen kan kontrolleras även blir lagligt.

Mary X Jensen sa...

Själv har jag inga problem med att betala skatt vare sig på alkohol eller tobak, det är en ickefråga för mig personligen. Men det är snarare stilen och sättet det presenteras på som någon skrev ovan. Ty, det blir på något sätt alltid förknippat med någon slags kollektiv skuld när skattemyndigheterna är inblandade.

Den som fuskar ska åka dit och det gäller oavsett om det är spritsmuggling elelr annat. Men å andra sidan så torde principen gälla oavsett vad man köper, böcker, sprit eller annat. Men det kanske finns någon specialregel?

Var det inte skattemyndigheterna som fick igenom att en Lotto-vinnare skulle betala skatt i förväg på pengar han ännu inte fått. Det gällde en sådan 10.000 per månad-vinst som väl också infördes för att det inte var bra för personer att få för mycket pengar på en gång, därför skulle det pytsas ut.

Anonym sa...

Precis som RGmX skriver ovan är det inte alls säkert att punkstatt på alkohol skall betalas i Sverige,

Skatteverket vill såklart att vi skall tro detta, men dör försöker alltså medvetet föra oss bakom ljuset

Mary X Jensen sa...

Intressant blir det att följa den här utvecklingen då. Punktskatt eller inte.