lördag 9 juni 2007

Är det inte dags att lägga ned Danielsson nu?

Idag får vi läsa att Lars Danielsson minsann kollade på semesterannonser istället för att reagera på Tsunamikatastrofen. I varenda tidning kan man nu läsa om denna äntligen klarlagda sanning. Han har farit med lögn och det är naturligtvis inte alls bra .

"– Danielsson har varit väsentligt mindre informerad och engagerad i arbetet med katastrofen, jämfört med den bild han gett av sitt eget agerande, säger en person med insyn i kommissionens arbete." (SvD)

Enligt DN så har Lars Danielsson tydligen sagt att han fått ett mail från Lennart Brittner på försvarsdepartementet klockna 06.38 på katastrofdagen. Lennart Brittner säger dock att han inte skickat något mail till Danielsson. Varför gjorde han inte det om det är så att Danielsson är den viktigaste personen i den här fadäsen. Vem eller vilka fick mailet från Lennart Brittner? Det kanske är den/de som borde reagerat?

Jag tycker att det känns jättefel att koncentrera den här frågan på Danielssons görande och ickegörande denna katastrofdag. Misstag har begåtts det kan bara konstateras. Men fokus på frågan blir fel när man hela tiden kommer tillbaka till vad en enskild tjänsteman gjorde denna dag. För det var väl inte han som var högst ansvarig för hur krisberedskapen i landet organiserats? Varför diskuteras inte detta mer? Vem hade det övergripande ansvaret? Varför sågs inte statsminister Persson till snabbare än han gjorde? Vad har hänt sedan dess? Hur ser det ut idag? Hur är landet Sverige förberett på att något liknande kan hända igen?

Det är väl de viktiga frågorna i det här sammanhanget?

Danielsson har fått lida nog nu tycker jag. Fram med sakfrågorna. Framförallt se tilla ttd et finns en organisation som kan klara av att ta kommandot och befrias från ansvarsfrågor som vems budget det hela ska gå på och liknande dumheter som man inte har tid att fundera över när det är kris.




4 kommentarer:

Emil sa...

Det är mycket riktigt korrekt att ansvarsfrågan kan skjutas över från Lars Danielsson till någon annan. I detta borde media gräva mycket mer för om det är så att Danielsson har ljugit för att skydda någon annan så är det ju naturligtvis oerhört viktigt att reda ut. Dock tycker jag inte att Lars Danielsson har fått tillräckligt straff, han har i 2 år ljugit för riksdagen, KU, media och svenska folket. För detta skall ansvar utkrävas, Libby fick 30 månaders fängelse för en liknande förseelse nyligen, Danielsson får 65.000/mån...

Anonym sa...

Har Danielsson fått lida? Du måste skämta! Han har ljugit inför såväl det svenska folket som KU, den enhet som är satt att granska regeringen. Det ena raka är att låta Danielsson skaka galler - in med honom i fängelse!

Det är dags att visa att lag och moral också gäller för de folkvalda!

Mary X Jensen sa...

Jag tror att flera andra kommer undan för lätt. Jag tycker inte att Danielsson ensam ska representera det dåliga i den här hanteringen. Sen att han har hanterat sanningen på sitt eget sätt är förstås förkastligt och urdåligt. För detta ska han skämmas och det ordentligt.

Det är av intresse att fundera över hur människor agerar i stora organisationer överhuvudtaget. Vem skyddar man? Varför saknas det civilkurage nog att säga. Förlåt - jag hade fel. Jag missuppfattade situationen.

Anonym sa...

Anonym - antag att du jobbar på lagret på Ikea - och man kommer på dig med att ljuga vad du gjorde på annandag jul. Tror du då verkligen att du blir av med jobbet och ställs till svars för detta? Nej just det! Du har orimliga krav på LD.

OBS - att KU inte är en domstol - inget sägs under ed. Det är INTE brottsligt att ljuga för KU. Så det finns ingen anledning för LD att skaka galler - oavsett hur mycket han ljugit för KU.