söndag 15 juli 2007

Någonstans har empatin för medmänniskan försvunnit...

Återigen kan man i tidningen läsa om dementboende som instrumentell förvaringsplats av gamla. På kvällen finns det en och annan nattvakt, för övrigt låser man helt resolut in gamlingarna på natten. Detta gällde ett äldreboende på Södermalm som nu kritiseras av stadens äldreomsorgsinspektör. Det framgår inte av artikeln om boendet är kommunalt eller privat drivet. Men det spelar nog faktiskt ingen roll vilket.

Det finns inte resurser att anställa personal, därför får det hela tydligen fortgå enligt chefen på det här äldreboendet. Jag får obehagliga vibbar av det här. För jag är övertygad om att denna chef gör så gott hon kan men inte vet hur hon ska klara av kraven från dem sitter med budgeten, och bestämmer exempelvis saker som att varje boende bara får göra av med 2 1/2 toalettrulle per 14 dagar och att en tomat skall räcka till fem personer, för att siffrorna ska stämma.

Den administrativa delen av omsorgsverksamheten på övergripande nivå kanske skulle öva på att plocka in en ny rad i budgeten. Kalla den mänsklighet.

Man kan inte sluta över att fundera över den krassa åldersindelning vi har här i landet. Ungarna på dagis, föräldrar på jobbet och gamlingarna på vårdhemmet. Möts gör de bara på stressad fritid och många gånger helgfirande med Norénsk inramning. Ska det vara så i ett upplyst samhälle, eller ligger upplysningen utanför den mänskliga värmen så att den kommer i skymundan? Det är inte utan att det verkar så.

Om man nu nödvändigtsvis måste hålla ungar på dagis kanske de genom en smartare och kanske dyrare organisering kan slippa det där lysande örat på väggen som talar om att nu skriker ni för mycket och ljudnivån är för hög. Eller att gamlingar slipper bli nattade klockan 19.30 och sedan lämnade åt någon slags nattvila till och med före barnbarnen gått till sängs.

Det är något skumt med människopolitiken och det kan man inte skylla sittande regering för, ty de har nyss börjat och problemen med omänsklighet i bland annat äldrevården har pågått i många år. Men den borgerliga regeringen kan göra något åt saken.

Andra bloggar om: , , , ,

3 kommentarer:

Grottolle sa...

Jag håller helt med dej att vi måste börja tänka på dom gamla och svaga. Ja barnen oxå. Men tyvärr så är det många komuner som bara har tanken på att hålla ned skatterna och där fins det även komuner som styrs av S
Men ska vi klara en bra vård för både barn och gamla så måstedet få kosta pengar. Annars går det inte på sikt.

Mary X Jensen sa...

Ja, och ska det kosta pengar så måste vi få in pengar och det får man genom att många människor jobbar och betalar in skatt. Så ett jobbande folk kommer att ha råd att ge de som behöver den hjälp de ska ha.

Grottolle sa...

Ja jag håller med.Men efter som enligt regeringen så kommer inte arbetslösheten att minsa nämvärt dom närmaste åren, med lite tur till 3% så måste man ju antingen spara i komunerna eller höja skatten. Fins ju inga andra vägar att gå. Tyvärr.