fredag 6 juli 2007

SPAM är ett sattyg

Det är inte bara på sommaren som det kommer ovälkomna mail. Per Hellqvist på Symantec menar att det inte går att helt undvika dem heller. Men ger lite tips som exempelvis att man inte använder den fiffiga funktionen i e-posten, som automatiskt svarar att man inte är hemma i mailen för tillfället. För det är just den återkopplingen spammarna vill ha, att den här mailadressen fungerar.

Spam är en otrevlig sak, det går att få bort många med hjälp av filter och liknande. I mitt hem finns ett nätverk som många liknar vid Fort Knox, min man är i det närmaste rabiat för att slippa problem. Men det hjälper inte. Vi får säkert färre än många andra. Men de kommer och avsändarna är för det mesta okända.


Mail från okända namn med häpnadsväckande rubriker rullar in:


Sidney Daugherty, Products that can improve you life
Daniel Grimm, Can you imagine that you are healthy?
Inc., We are ready to give you a loan
Zobair Gamini, For Martym
Milton, bloodless revitalization
Short, No doctor appointment is necessary

Anita Smith, ****Lucrative Part Time Job Offer****


Vem vågar köpa medicin via nätet? Man vågar ju knappt äta de som doktorn skriver ut på grund av alla biverkningar. Vem tror att man får ett lån som man inte sökt?


Enligt artikeln i SvD så tycks 7% nappa på de olika erbjudanden som dimper in i e-postlådan. Det är förvånande, men kanske inte. Människan är inte alltid rationell. För många år sedan arbetade jag på ett stort företag och fick ett "Love Letter", avsändaren var ett för mig känt namn. Så jag blev nyfiken och lite förfärad på samma gång. Men jag gjorde verkligen allt som stod i min makt för att försöka öppna det där meddelandet, men IT-avdelningen var smartare så jag lyckades inte. Är idag väldigt tacksam för att inte varit den som lyckats smitta 45.000 datorer på företaget med virus på grund av min obotliga nyfikenhet. Nu vet jag bättre.


På senare tid har det börjat komma "Greeting Cards" från en vän. Ofta med filändelsen .jpg.exe. De ska man alltså absolut inte försöka öppna för då kan det gå på tok ordentligt.


Personligen är jag egentligen mer störd av alla telefonsamtal jag får från alla möjliga om allt möjligt som jag inte är intresserad av klockan 20.55 på kvällen. Det är verkligt irriterande och borde omedelbart förbjudas.

Andra bloggar om: , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spam ÄR STÖLD av din tid, och dina datorresurser (som du betalar för).
Köp ALDIRG något från SPAM-mail. ALDRIG.

Mary X Jensen sa...

Telefonsförsäljare är också stöld av min tid, jag hatar företeelsen.