onsdag 12 september 2007

Alla som kör bil har inte tunnelbanan i närheten...

Nu snackas det återigen om höjning av bensinskatten. Den är redan 60-70 % av priset. Det blir dyrt att åka bil. Många behöver bilen, samhället är uppbyggt så. Vi måste tänka på miljön. Ja det ska vi göra förstås, men finns det något annat. Folk är stressade så att det räcker till ändå.

Men som sagt många behöver bilen... och det blir bara dyrare och dyrare att ha den. Men vad ska man göra? De flesta kör inte mindre för att bensinen kostar mer. Man kör redan idag bara det man behöver, det finns någon undersökning på det som visade att folk började int eköra mer bara för att bensinpriset sänktes. Det var Göran Persson tror jag som gjorde den upptäckten.

Ibland tror jag att beslutsfattare bor i närheten av tunnelbanan eller på promenadavstånd till jobbet. De har ingen aning om hur det är att bo i Dalarna eller på landsbygden där bussen går en gång i veckan, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Ändå måste man till jobbet och ungarna har skolplikt och matbutiken ligger på ett gärde 4 mil bort och dit går ingen buss. Fixa det livet utan bil. Hela sveriges befolkning kan ju inte bo ut med tunnelbanan.

Varför inte höja skatten på rätt saker sådant som är riktigt onödigt- chips kanske.

(SvD)

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl ingen som tvingar dig att bo 4 mil från en livsmedelsaffär?
Om du vill bo ute i ödemarken, varför ska resten av svenska folket behöva betala för din idioti?

Är man en stor förbrukare av bensin så är man också en stor förbrukare av vägunderhåll och därigenom förstör man miljön mer. Då ska det kosta mer. Ju mer man kör desto mer kostar det. Enkelt och rättvist för alla.

Mary X Jensen sa...

Förstår du inte att jag tar upp ett exempel? Alla bor inte i Stockholm.

Jag personligen bor på promenadavståndd från både affär och tåg och har inga egna problem med den saken. Men jag menar att det finns många i det här landet som bor utanför storstad.

Så kalla inte mig idiot. Har du varit i Norrland, Dalarna, Skåne och sett hur det ser ut där? Hur ska de som bor där klara sig utan bilen?

Anonym sa...

Jag förstår inte hur många kan se bilåkande som en mänsklig rättighet. Vi måste tänka om angående transporter och energianvändning. Jag vill inte bagatellisera växthuseffekten men det finns andra problem som är mer akuta.

Oljeproduktionen når antagligen sin toppde närmaste åren. Den totala världsproduktionen har inte ökat sedan 2005 och mer än hälften av världens oljefält har redan passerat sin topp och minskar ofrånkommligt varje år. Sannolikheten att de som kan öka sin produktion kan kompensera för de andras minsknng någon längre tid är närmast obefintlig. Att politiker varit så flata de senaste 20 åren trots att detta inte är någon hemlighet är helt otroligt.

Att tro att vi kan ersätta oljan utan att det påverkar vår livsstil är bara naivt. Vi måste radikalt ändra vårat beteende nu för omställningen kommer bli svår nog ändå.

Mary X Jensen sa...

Det är transporter som är en mänsklig rättighet.

De behöver inte ske med bensindrivna bilar kanske, se tilla tt det händer något nytt påd en fronten. Det är ju redan på gång, satsa hårdare där. Men som samhället ser ut så behöver vi fortskaffningsmedel. Bilen är hittills det bästa.

Mary X Jensen sa...

Det är transporter som är en mänsklig rättighet.

De behöver inte ske med bensindrivna bilar kanske, se tilla tt det händer något nytt påd en fronten. Det är ju redan på gång, satsa hårdare där. Men som samhället ser ut så behöver vi fortskaffningsmedel. Bilen är hittills det bästa.

Grottolle sa...

Anonym.. Jag bor i Norrland och jobbar i en gruva..Ska vi flytta gruverna, Skogen och vattenkraften till Stockholm så att vi här uppe slipper ta bilen till jobbet och till Affären? Eller ska vi inte ta tillvara våra naturtilgångar..Jag förstår inte hur du tänkt dej hur det ska gå till:

Anonym sa...

Grottolle, det är det som är problemet. Ingen har tänkt hur det ska gå till att leva i en värld men mindre och mindre tillgänglig energi. Det är billig olja som möjliggjort globaliseringen och den enorma ökningen av antalet människor. Hittills har ökad tillväxt varit entydigt med ökad energianvändning. Man behöver inte vara expert för att inse att det är en väldigt ansträngd marknad när priset på olja skjuter i höjden för att något oljefält som står för en tiotusendel av världsproduktionen får problem.


Läs mer på
http://www.energikris.nu/
http://www.lifeaftertheoilcrash.net