fredag 21 september 2007

Dödssynder på jobbet...

För att lyckas på jobbet finns vissa tips. Det gäller nämligen att vara lagom så att man inte retar upp omgivningen på något sätt. Är man för mycket kan man riskera att undermineras av omgivningen enligt John McKee (SvD, ibid).

Jag längtar efter de där råden som säger att man ska vara generös mot andra, respektera och glädjas med dem för deras kunskaper och egenheter, även om man inte har dem själv. Ett samhälle där vi är mer uppskattande mot varandra och känner glädje när andra lyckas.

Jag avskyr Jantelagen som så pricksäkert talar om hur det står till i världen. Det värsta av allt med den där Jante är att han finns överallt i alla sammanhang. Det är alltså andra som ska avgöra vilken position du ska inta i ordningen. Det rimmar väldigt illa med det vi samtidigt får lära oss. Tag plats, ge dig själv utrymme, tala om vad du kan, du duger mm. Undra på att det krockar.

Du behöver bara komma in i en grupp så finns det genast de som vill sätta dig på plats, du får inte ta förstort utrymme, du får inte ta en position som någon annan ska ha, oavsett om de kan eller inte. Den där självklara tag-för-dig-känslan drar alltid det kortaste strået. Du vet att du kan men ingen bryr sig, för de vill själva ha ljuset. Ingen drar sig för att stjälpa andra för sin egen tid på scenen. Det är verkligen trist, eller hur?

Jantelagen i blått med mina gröna kommentarer. Det är dags att rikta om den där avskyvärda lagen och försöka hjälpa varandra att komma framåt i stället för att hålla tillbaka.

Du skall inte tro att du är något.
Jo, du ska tro att du är något, du är unik...

Du skall inte tro att du är lika god som vi.
Jo då, du är bra minst lika god som andra, men kanske inte alltid bättre

Du skall inte tro att du är klokare än vi.
Jo då, det kan mycket väl hända att du är klokare, i vissa sammanhang

Du skall inte inbilla dig att du är bättre än vi.
Jo då, visst är du bättre på just det här, men kanske sämre på annat


Du skall inte tro att du vet mer än vi.
Jo, visst vet du bättre om vissa saker, men inte om allt kanske

Du skall inte tro att du är förmer än vi.
Du är heller inte sämre än någon annan, kom ihåg det

Du skall inte tro att du duger till något.
Du duger till massor och ska inte stå tillbaka bara för att andra blir avundsjuka

- de borde koncentrera sig på vad de själv kan

Du skall inte skratta åt oss.
Låt heller ingen skratta åt dig, försök skratta tillsammans det mesta är humor

Du skall inte tro att någon bryr sig om dig.
Det finns jättemånga som bryr sig om dig, men varför bry sig om de som inte gör det, de har egna problem


Du skall inte tro att du kan lära oss något.
Det är klart att du kan lära andra och de kan lära dig - i varje sund grupp släpper man fram och gläds med andras framgångar

Andra bloggar om: , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men enligt den nya Allians principen där de som befinner sig långt ner på popularitets stegen i samhället och sjuka ska fösas undan som en infekterad varböld så är det väl knappast att förvänta sig att Svensken just nu skulle börja bry sig mer om andra med nuvarande inställning ... mer än på en pappersbit isåfall !?.Där den stora massan tycks gilla allt som gör en populär i wannabe program som Idol med mera när det inte duger att vara närvarande och normal med sina egna ideer utan att bli ratad.

SideShow Surfer

Mary X Jensen sa...

Du har rätt det kanske är för mycket att begära. Om man tänker på Idol och liknande saker. De mest sökta termerna på bloggportalen till exempel. Om man ska använda det som mätare, då finns det inget hopp alls.

Däremot så finns det hopp för den borgerliga politiken. Meningen är att den stora gruppen som befinner sig i hopplöshet med sjuksrivning etc ska bli mindre. Det sätts in en massa åtgärder och hjälp för att få det att hända. Jag ser mycket positivt på det faktiskt. Desto mer skattemedel som kommer in desto störr utrymme skapas för välfärd och dit hör vård. Ingen har sagt något annat. Så vill jag se på saken i alla fall.