fredag 21 september 2007

Jag vill inte att yttrandefriheten representeras av Vilks rondellhund...

Yttrandefriheten diskuteras livfullt nu. Det är rätt och riktigt, det är en av de viktigaste lagar vi har och något vi ska värna om på alla sätt. Inget snack om den saken. Den finns och den fungerar och behöver egentligen inte alls provoceras fram. Det finns många viktiga budskap som vi tack vare denna grundlag kan föra fram. Jag tycker att SvD för fram en klok synpunkt i frågan om Lars Vilks teckning.

"– Att SvD valt att inte publicera teckningen har dock inget med risken för hot att göra. Jag gör bedömningen att den är alltför kränkande för alltför många människor. På en redaktion fattar vi ständigt sådana beslut och de bilder som kan vara alltför stötande väljer vi bort... Det är själva idén med att ha en ansvarig utgivare och grunden för den svenska tryckfriheten." (SvD)


Pierre Scori skriver på Brännpunkt idag att Lars Vilks tilltag med rondellhunden inte på något sätt för yttrandefriheten i sig framåt. Däremot har det fått en del helt onödiga konsekvenser. Ja, kanske det.

Diskussionen kring yttrandefriheten är oerhört viktig och den ska vi självklart hålla vid liv. Statsministern har på ett tydligt sätt talat om för omvärlden att det är så här vi har det i Sverige. Vi säger vad vi tycker och det skyddas i vår grundlag.

Man måste självklart ta avstånd från att Lars Vilks nu blivit mordhotad av fundamentalister. Det är fullständigt obegripligt att något sådan kan ske och det är också helt oacceptabelt. Men jag tycker dock inte att det ska ske i yttrandefrihetens namn. Det är en grundlag som vi har och den fungerar, annars skulle bilden aldrig blivit publicerad i Nerikes Allehanda.

Jag tycker att detta är TVÅ frågor och de ska inte blandas ihop.

1) Yttrandefriheten är lika med grundlag i Sverige. Så har vi det här.

2) Mordhot är oacceptabelt överhuvudtaget, svenska medborgare ska inte råka ut för detta för att de följer svensk lag.





Andra bloggar om: , , , , , , ,

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller med dig, anser att Pierre är ute och snurrar. Yttrandefrihet är inte selektivt för då är det inte frihet längre. Etniska grupper, religioner, politisk tillhörighet, alla dessa får vara redo att ta mot sånt man inte gillar för det är allas rätt att uttrycka sig. Men man har rätt att själv uttrycka sitt försvar mot dessa men det är en sak att säga mot och en annan att mordhota.

Anonym sa...

...och som alltid kommer Schori dragandes med Palme. Då han även hävdar att yttrandefrihet stannar vid Sveriges gränser antar jag att han också tar avstånd från Palmes provocerande uttalanden om USA's krig i Vietnam då det begav sig, osv...

Hyckleri taget till en ny nivå av Herr Schori.